Policajný prezident Gašpar: Kollár policajtov oklamal, hrozia mu dva roky väzenia

NETKY.SK • 10 Marec 2017, 14:27 • 2 min
Policajný prezident Gašpar: Kollár policajtov oklamal, hrozia mu dva roky väzenia

BRATISLAVA – Výsluch poslanca Národnej rady (NR) SR Borisa Kollára (Sme rodina) prebehol vo štvrtok (9.3.) z dôvodu, že krátko predtým bol prípad týkajúci sa klientky galantského resocializačného zariadenia medializovaný.

slovakia

left justify in out

Trestné stíhanie vo veci ohrozovania mravnej výchovy mládeže však polícia vedie od novembra minulého roka. Na dnešnej tlačovej besede v Bratislave to uviedol Prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. „4. novembra minulého roku bolo začaté stíhanie vo veci trestného činu ohrozovania mravnej výchovy mládeže podľa paragrafu 211 Trestného zákona. Neznámy páchateĺ mal mininimálne od začiatku roku 2014 z neztotožneného miesta prostredníctvom sociálnej siete oslovovať mladistvú osobu, spôsobom ktorý sa dá nazvať, že ju zvádza k záhalčivému a nemravnému životu, čo predpokladá skutoková podstata uvedeného trestného činu," povedal Gašpar. Kollárovi hrozia dva roky väzenia za ohrozovanie mravnej výchovy mládeže. 

 

Trestné stíhanie je podľa Gašpara vedené vo veci na skutkovom základe, že neznámy páchateľ mal od začiatku roku 2014 na sociálnej sieti oslovovať mladistvú osobu spôsobom, ktorým ju mohol navádzať na záhaľčivý život.

"Vo veci bolo vykonaných viacero procesných úkonov, výsluchy aj znalecké dokazovania," uviedol Gašpar.

 

img

 

Výsluch poslanca podľa neho trval niekoľko hodín a v jeho závere policajný vyšetrovateľ požiadal Borisa Kollára o vydanie elektronických prostriedkov, ktorými s poškodenou mohol komunikovať. Podľa jeho slov to poslanec odmietol, po dohode s prítomným prokurátorom policajný vyšetrovateľ nakoniec nepristúpil ani k odňatiu veci.

 

Podľa Gašpara Kollár klamal o tom, že je ochotný vydať všetky elektronické zariadenia na preskúmanie komunikácie s mladistvou chovankyňou Čistého dňa.  "Pán poslanec odmietol vydať elektronické zariadenia dobrovoľným spôsobom. Čo ma mrzí, lebo verejne deklaroval, že to urobí," vyhlásil Gašpar. Podľa neho ich Kollár nevydal ani po tom, ako dostal príkaz od vyšetrovateľa.

 

Podľa Gašpara polícia žiadala mobilný telefón okrem iného aj preto, že sa v ňom mohli nachádzať rôzne aplikácie či účty, ktoré strážcom zákona mohli pomôcť pri vyšetrovaní prípadu.

 

Trestné oznámenie v tejto veci mala podať mladistvá a podľa Gašparových slov "im pomohol poslanec, ktorý sa prihlásil ku komunikácii s dievčaťom".

 

Polícia sa šéfovi strany Sme rodina ozvala v stredu (8.3.) po tlačovej konferencii spoluzakladateľky a manželky riaditeľa centra Čistý deň Zuzany Tománkovej Mikovej. Tá upozornila na podľa nej amorálne správanie nemenovaného poslanca Národnej rady SR ku klientke centra a na zatajovanie informácií, keď bola nezvestná. Poslanec následne sám priznal, že si s dievčaťom písal.

 

img

 

Toto dievča podľa vlastných slov nekontaktoval prvý, vždy ho kontaktovalo ono samo. Ako prvý sa mu, ako tvrdí, ozval len vtedy, keď na sociálnej sieti videl pátranie. Pýtal sa ho, či je v poriadku, na čo mu dievča odpísalo, že áno. Tvrdí, že sa s dievčaťom nikdy nestretol, nevedel, koľko má rokov, ani že je klientka resocializačného zariadenia.

 

Komunikácia medzi Kollárom a tínedžerkou

 

img

img

img

img

img

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies