Policajná akcia v Kumanove sa skončila, najmenej 22 mŕtvych

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 09:17 • 2 min
Policajná akcia v Kumanove sa skončila, najmenej 22 mŕtvych

SKOPJE - Policajná akcia proti ozbrojenej skupine Albáncov v severomacedónskom Kumanove sa skončila. Zoskupenie bolo v plnej miere "neutralizované a eliminované", uviedol dnes popoludní v Skopje predstaviteľ macedónskeho ministerstva vnútra Ivo Kotevski v Skopje.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov si operácia vyžiadala celkove najmenej 22 životov. Zahynulo pri nej osem príslušníkov polície, kým na strane "teroristov" zaznamenali najmenej 14 obetí. Ďalších 37 policajtov utrpelo zranenia. Informácie o prípadných obetiach na civilnom obyvateľstve zatiaľ nie sú k dispozícii.

 

V macedónskych médiách sa však objavili správy, v zmysle ktorých prišlo v bojoch o život 40 uniformovaných osôb, na ktorých identifikáciu sa ešte čaká.

 

Už skôr macedónske úrady informovali o tom, že sa časť útočníkov, asi 30 ľudí, vzdala macedónskym úradom. Podľa tamojšej polície, ktorá v inkriminovanej štvrti Kumanova našla aj veľký zbrojný arzenál, by malo ísť o občanov Macedónska albánskeho pôvodu a jedného občana Albánska.

 

Správy sprostredkovali tlačové agentúry DPA, APA a AP. Skupina, ktorú macedónske úrady označujú za jednu z najnebezpečnejších teroristických formácíí na Balkáne, prenikla do krajiny začiatkom mesiaca, a to pod vedením piatich osôb, vrátane Muhameda Krasniqiho a Mirsada Nadrecaja. Traja z veliteľov sa v sobotu vzdali macedónskej polícii. Útoky teroristov na macedónske štátne inštitúcie boli naplánované na stred mája.

 

Niektorí zo zlikvidovaných, ktorí nemali pri sebe žiadne identifikačné dokumenty, mali na odevoch odznaky Kosovskej oslobodzovacej armády (UCK), odznelo v Skopje.

 

Vláda v Skopje vyhlásila za obete násilia v Kumanove dvojdňový štátny smútok. Vlajky v krajine sú spustené na pol žrde. Zrušili aj športové a politické podujatia v balkánskej krajine.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies