Vo Francúzsku sa koná štrajk proti návrhu na zvýšenie veku odchodu do dôchodku

NETKY.SK • 19 Január 2023, 12:30 • 2 min
Vo Francúzsku sa koná štrajk proti návrhu na zvýšenie veku odchodu do dôchodku

Paríž -Z iniciatívy odborov sa vo štvrtok vo Francúzsku koná štrajk a séria protestov proti vládnemu návrhu na zvýšenie zákonného veku odchodu do dôchodku.

slovakia

left justify in out

Štrajk sa najviac dotkne sektoru dopravy a školstva. Vek odchodu do dôchodku pre väčšinu ľudí by sa  zvýšil zo 62 na 64 rokov. Zvýšil by sa aj počet odpracovaných rokov, ktorým sa podmieňuje získanie plného dôchodku. Súčasný dôchodkový vek vo Francúzsku jedným z najnižších v Európskej únii. Očakáva sa, že v dôsledku štrajku dôjde v Paríži k veľkým výpadkom vo verejnej doprave. Podobná situácia bude aj v železničnej doprave v celom Francúzsku. Zapojenie sa do štrajku avizovalo aj 70 percent učiteľov základných škôl. Mnohé školy rôznych typov vo štvrtok zrušili vyučovanie, čo komplikuje situáciu zamestnaných rodičov malých a školopovinných detí.  Odboroví predáci vo svojich rozhovoroch pre médiá vyjadrili nádej, že na zhromaždeniach organizovaných vo viac ako 200 mestách po celom Francúzsku sa zúčastní viac ako milión ľudí. Minister vnútra Gérald Darmanin v stredu uviedol, že v pohotovosti bude 10.000 policajtov, z toho viac ako tretina v hlavnom meste. Obavy vyvoláva najmä možná účasť radikálov, ktorí by mohli byť "násilní". Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že približne dve tretiny Francúzov sú proti zvyšovaniu veku odchodu do dôchodku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona