Máte problémy so zrakom? Očne choroby prezradí aj aplikácia

NETKY.SK • 28 Január 2020, 21:06 • 2 min
Máte problémy so zrakom? Očne choroby prezradí aj aplikácia

Deväť z desiatich ľudí, ktorí sedia aspoň tri hodiny denne pri počítači, trápi syndróm počítačového videnia. Bolí ich hlava, pália oči a majú ťažkosti so zaostrovaním. Hrozí aj poškodenie zraku, najviac deťom do siedmich, ôsmich rokov, kedy zrak ešte nie je ustálený. Odborníci radia dodržiavať pravidlá, ktoré riziko obmedzia.

slovakia

left justify in out

Pri dlhodobom sledovaní monitora sa objaví pocit suchého oka spojený s pálením očí, pocitom piesku a rezania v očiach. Ak sa začínajúce príznaky neliečia, rohovka osychá a tvoria sa na nej vlákna, ktorá nepríjemné pocity zhoršujú.

 

Aj oči môžu mať vredy

Zároveň sa oslabuje prirodzená ochrana rohovky, epitel a slzný film, čo uľahčuje prienik infekcie rohovkou a vznik rohovkového vredu. Ten môže viesť až k vzniku nepriehľadnej vrstvy na rohovke, k prasknutiu rohovky alebo aj nutnosti jej transplantácie.

 

Monitor klame našu krátkozrakosť

Počítače môžu vyvolať falošnú krátkozrakosť, kedy dočasne ochabne preťažený zaostrovací sval v oku. Po odpočinku sval zregeneruje a schopnosť zaostrovať sa vracia. Horšia je krátkozrakosť trvalá ako následok pravidelného a dlhodobého preťažovania zaostrovacieho svalu.

 

Dnes sa prikladá veľký význam v progresii krátkozrakosti práve nadmernej zrakovej záťaži do blízka.

 

img

 

Skúste jednoduché cvičenia

Vyhnúť sa úplne práci na počítači nie je väčšinou možné. Odborníci preto radia zaviesť do denného režimu pravidlo 20/20/20. Po každých dvadsiatich minútach práce na počítači sa najmenej na dvadsať sekúnd zadívať na bod vzdialený minimálne 20 stôp, čo zodpovedá zhruba šiestim metrom.

 

Človek uľaví zaostrovací sval, precvičí oči a zabráni vysychaniu rohovky.

 

Vzdialenosť očí od monitora by mala byť zhruba 60 centimetrov. Monitor by mal byť vo výške očí, tým sa docieli správneho držania hlavy a obmedzí bolesť očí, chrbta a krčnej chrbtice.

 

Dôležité je aj osvetlenie, biele alebo žlté svetlo by malo byť rozptýlené po celej pracovnej ploche, osvetlená má byť pracovná plocha, nie oko.

 

img

 

K opatreniam pre zrak detí

Žiadna jednostranná záťaž nie je pre dieťa vhodná. Rodičia by preto mali zabezpečiť, aby sa striedal v činnostiach dieťaťa pohľad na diaľku, strednú vzdialenosť a do blízka, teda hranie vonku, doma a činnosti s pohľadom do blízka, čo môže byť napríklad aj počítač.

 

img

 

Chorobu prezradí aj mobil

Aplikáciu Eye Check vyvinutú Čechom Pavlem Hřebíčkem si môžete zadarmo nainštalovať v slovenčine. V telefóne zaberá 19 MB a beží na operačných systémoch Android 4.1, iOS 9.0 a novších. Vaše oči preverí behom okamihu.

 

1. Na úvodnej obrazovke zvolíte, či sa chcete odfotiť, alebo vyberiete predtým vyfotenú snímku z mobilu.

2. Nastavíte tvár do zeleného kolieska a vyfotíte sa. Malo by to byť v tieni či v miestnosti, aby fotoaparát použil blesk. Fotiť sa musíte bez okuliarov.

3. Aplikácia po krátkej analýze fotografie vyhodnotí, či trpíte leukokoriou (belavým svitom zrenice). To môže byť známkou hneď siedmich chorôb, ako sú retinoblastóm, kongenitálna katarakta, očná toxoplazmóza a ďalšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies