V ČR nachádzajú uplatnenie spomedzi Slovákov najmä vysokokvalifikovaní

NETKY.SK • 15 Október 2022, 18:52 • 2 min
V ČR nachádzajú uplatnenie spomedzi Slovákov najmä vysokokvalifikovaní

BRATISLAVA - Najčastejšou krajinou, kam Slováci odchádzajú už za štúdiom na vysokú školu a následne tam zostávajú pracovať a žiť, je Česká republika (ČR). Do ČR odchádzajú spomedzi Slovákov pracovať najmä tí vysokokvalifikovaní.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom spoločnosť Trexima Bratislava. Najviac Slovákov je v Čechách zamestnaných v sekcii priemyselná výroba, zo všetkých zamestnaných Slovákov v Českej republike ich bolo vlani 28 %, vyčíslila firma. Nasledujú veľkoobchod a maloobchod, oprava motorových vozidiel a motocyklov (13 %), informácie a komunikácia (9 %), zdravotníctvo a sociálna pomoc (9 %), stavebníctvo (8 %), administratívne a podporné služby (8 %), odborné, vedecké a technické činnosti (7 %) a doprava a skladovanie (6 %). Štruktúra pracovných pozícií, ktoré obsadzujú Slováci v ČR, sa rokmi zmenila. V Čechách spomedzi Slovákov totiž nachádzajú uplatnenie hlavne tí vysokokvalifikovaní a zamestnávajú sa na odborných pozíciách s vysokou pridanou hodnotou. Zatiaľ čo v roku 2012 pracovali Slováci v Českej republike najčastejšie ako kvalifikovaní pracovníci a remeselníci (21 % z celkového počtu zamestnaných Slovákov v ČR) alebo na pozícii operátor a montér strojov a zariadení (21 %), vlani už boli na čele rebríčka triedy špecialisti (25 %) a technici a odborní pracovníci (19 %), uviedla spoločnosť. Doplnila, že najväčší nárast medzi rokmi 2012 a 2021 bol zaznamenaný na pozícii špecialista, kde pribudlo 9118 zamestnancov zo SR (99 %). Druhá najväčšia zmena nastala v triede technici a odborní pracovníci, v ktorej našlo uplatnenie ďalších 6575 Slovákov (nárast o 86 %). Vlani pracovalo až o 56 % viac Slovákov ako zákonodarcovia a riadiaci pracovníci než v roku 2012. Záporná percentuálna zmena nastala iba medzi kvalifikovanými pracovníkmi a remeselníkmi (pokles o 24 %) a pomocnými a nekvalifikovanými pracovníkmi (pokles o 22 % slovenských zamestnancov). Slováci si v Čechách podľa štatistík zarobia viac ako na Slovensku. Najväčší rozdiel medzi mzdami v ČR a SR v podnikateľskej sfére je v triede zákonodarcovia a riadiaci pracovníci. V priemere zarobí Slovák na tejto pozícii v Česku 127 % hodinového zárobku, ktorý by zarobil na Slovensku. Špecialisti si v Českej republike v priemere zarobia o 117 % z hodinového zárobku viac než v SR. Mzda však nie je jediným motivačným faktorom pre presun Slovákov do ČR. Popri lepšom zárobku ich rozhodnutie podľa firmy ovplyvňujú aj pracovné podmienky, kvalita života, rozdiel v kultúrnej a vzdelanostnej úrovni a úrovni zdravotníctva, politická situácia a do rozhodovania vstupujú aj osobné a rodinné dôvody. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies