Podvodníci pod vymyslenou zámienkou vylákali od dôchodcu 1700 eur

NETKY.SK • 24 Január 2014, 11:47 • 2 min
Podvodníci pod vymyslenou zámienkou vylákali od dôchodcu 1700 eur

TRENČÍN- Trenčianski policajti zadržali a obvinili dvoch podvodníkov, ktorí pod vymyslenou legendou žiadali od dôverčivých dôchodcov peniaze.

slovakia

left justify in out

Ide o 57-ročného Júliusa a 52-ročnú Teréziu z Lučenca, ktorých poverený policajt Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne 20. januára obvinil z prečinu podvodu spáchaného spolupáchateľstvom. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne Elena Antalová.

"V prvom prípade oslovili dôchodcu a pýtali sa na nemocnicu. Starý pán im ochotne odpovedal a dal sa s nimi do reči. Potom ho požiadali o pôžičku 600 eur na operáciu nohy ich zraneného zamestnanca. Starého pána doviezli na Škode SuperB domov a postupne od neho vymámili až 1700 eur. Ako protihodnotu mu mali nechať doláre, ktoré si nemali kde rozmeniť. Avšak starý pán po ich odchode zistil, že žiadne doláre mu podvodníci nenechali," priblížila Antalová s tým, že v druhom prípade na zástavke MHD oslovili starého pána s rovnakou otázkou, kde je nemocnica a potom od 74-ročného dôchodcu začali pýtať 300 eur na operáciu nohy pre ich kamaráta.

Ako objasnila Antalová, trenčianski policajti mali poznatky o podozrivej posádke vozidla s lučeneckým evidenčným číslom, keďže v čase, keď prehovárali na pôžičku 74-ročného dôchodcu si ich všimla hliadka Pohotovostnej motorizovanej jednotky z Trenčína, ktorá ich obmedzila na osobnej slobode. "Po vykonaní potrebných procesných úkonov bolo proti obom vznesené obvinenie. Na Teréziu a jej manžela Júliusa, ktorý bol v minulosti 11-krát súdne trestaný, poverený príslušník spracoval návrh na väzobné stíhanie. Sudca Okresného súdu v Trenčíne návrh akceptoval len v prípade Júliusa. Obvineným v prípade preukázania viny hrozí až dvojročné väzenie," objasnila Antalová.

Polícia opakovane upozorňuje najmä starších ľudí, aby boli maximálne opatrní, keď ich niekto osloví a dá sa s nimi do reči. Najmä, keď ten kto ich osloví, začne pod rôznymi zámienkami od nich pýtať peniaze na rôzne účely, ako to bolo v uvedenom prípade. Zároveň dôchodcov upozorňuje, aby nevpúšťali neznáme osoby do svojich bytov. "Fantázia podvodníkov nepozná hranice a práve starší ľudia sa stávajú ľahkým terčom rôznych podvodníkov, ktorí zneužijú ich dôveru a úsilie pomôcť. Títo podvodníci veľakrát starších ľudí pripravia behom krátkej chvíľky o ich dôchodok alebo o celoživotné úspory," upozornila Antalová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies