Podvodníci maskovaní ako Netflix. Pozor na podvodné správy!

NETKY.SK • 28 Júl 2023, 13:00 • 2 min
Podvodníci maskovaní ako Netflix. Pozor na podvodné správy!

Na Slovensku sa objavujú podvodné správy, ktoré sa tvária ako oficiálne oznámenia od spoločnosti Netflix. Tieto podvodné správy prichádzajú v čase, keď streamovacia služba kontaktuje používateľov s novými pravidlami.

slovakia

left justify in out

Ich cieľom je získať prihlasovacie údaje od obetí. Tento varovný signál oznámila spoločnosť Eset a upozorňuje na dôkladnosť pri overovaní správ.
Odborník na digitálnu bezpečnosť z Esetu, Ondrej Kubovič, vysvetlil, že podvodníci vytvárajú nátlak a využívajú zmenu pravidiel na strane Netflixu, aby zaskočili a zlákali používateľov k odovzdaniu svojich prihlasovacích údajov. Taktiež zdôraznil, že v poslednej dobe na Slovensku nie sú phishingové podvody formou SMS žiadnou novinkou, ale zvyčajne sa snažia napodobňovať doručovacie služby, poštu či banky.
Podvodné správy oznámia používateľom úplné pozastavenie ich predplatného a následne ich odkážu na stránku, kde môžu službu znovu aktivovať. Skutočnosť, že tieto správy pochádzajú odosielateľa s názvom Netflix, pridáva falošným správam dôveryhodnosť. Avšak útočníci maskujú skutočné telefónne číslo odosielateľa pomocou techniky spoofing, čo im umožňuje zameniť číslo podľa potrieb podvodu.
Ak používateľ klikne na odkaz v SMS správe, dostane sa na falošnú stránku, ktorá pripomína skutočnú streamovaciu službu s prihlasovacím oknom. No namiesto prihlásenia sa do služby, obeť nevedomky odovzdá svoje prihlasovacie údaje útočníkom. Tí tak získajú prístup do skutočného účtu. Získané prihlasovacie údaje môžu byť následne predané na dark webe alebo použité na pokusy o prihlásenie sa do účtov na ďalších platformách.
Odborníci odporúčajú používateľom byť opatrnými pri nevyžiadaných alebo neočakávaných správach a pozorne si preverovať priloženú URL adresu. Upozorňujú na význam používania kvalitného bezpečnostného softvéru a pravidelné aktualizácie operačného systému. V prípade, že používatelia kliknú na odkaz, nesmú na dotyčných stránkach zdieľať svoje údaje.









twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies