Lukašenko v Moskve oznámil jedno z najzásadnejších rozhodnutí za posledných 25 rokov

NETKY.SK • 23 Apríl 2021, 14:05 • 2 min
Lukašenko v Moskve oznámil jedno z najzásadnejších rozhodnutí za posledných 25 rokov

MOSKVA - Rokovania medzi prezidentmi Ruska a Bieloruska Vladimírom Putinom a Alexandrom Lukašenkom, ktoré trvali v Moskve asi štyri hodiny, sa skončili, uviedol pre agentúru RIA Novosti hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

slovakia

left justify in out

Hlavy štátov podľa neho rokovali o bilaterálnej spolupráci v ekonomike. „Hlavne o priemyselnej spolupráci, spolupráci v oblasti energetiky a medicíny a spolupráci v vysoko technologických oblastiach. Okrem toho, zhrnuli výsledky práce, ktorá sa za posledné obdobie vykonala na úrovni vlády prostredníctvom príslušných rezortov.“ dodal Peskov.

 

Ako poznamenal ruský prezident pred začiatkom rokovaní, bude musieť s Lukašenkom prediskutovať niekoľko citlivých otázok, zároveň však poznamenal, že bilaterálne vzťahy sa úspešne rozvíjajú. Lukašenko oznámil jedno z najzásadnejších rozhodnutí za posledných 25 rokov. Hlava štátu nevysvetlila, ktorej sféry sa rozhodnutie dotkne, zároveň poznamenal, že pôjde o prezidentský dekrét. Lukašenko predtým prisľúbil rezignáciu po prijatí zmien a doplnení ústavy. Vysvetlil, že je potrebný nový základný zákon v Bielorusku, aby budúci prezident nemal v rukách toľko moci – inak budú problémy. Pozmeňovacia komisia už začala svoju prácu. „Preto, aj keď ma odstránia, nebudú mať úspech“,- povedal Lukašenko.

 

Putin odsúdil pokus o štátny prevrat v Bielorusku ako aj pokus o likvidáciu Lukašenka. „Čo by sa stalo, keby sa im skutočne podarilo vykonať štátny prevrat v Bielorusku, pretože všetko bolo vedené k tomu. Ako by sa všeobecne vyvíjal osud Bieloruska? Nikto na to nemyslí, rovnako ako nikto nemyslel na osud Ukrajiny, keď sa v tejto krajine uskutočnil štátny prevrat,“ povedal Putin.

 

Poburujúce činy, ako sú pokusy o atentát na prezidenta Alexandra Lukašenka či štátny prevrat v Bielorusku, nenachádzajú odsúdenie na kolektívnom Západe, uviedol prezident Ruskej federácie Vladimír Putin a poznamenal, že svet už je zvyknutý na nezákonné sankcie a hrubé pokusy niektorých vnucovať svoju vôľu iným. Špeciálne služby Bieloruska a Ruska zabránili vojenskému prevratu v Minsku. Podľa úradov sprisahancom pomáhala CIA a FBI, ktoré sa zaujímali o vraždu bieloruského vodcu. Aby sa zabránilo revolúciám, Lukašenko pripravuje prezidentský dekrét, o ktorom rokoval s Vladimírom Putinom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies