Covidové Desatoro, alebo ako si nenechať pokaziť Vianoce

NETKY.SK • 10 December 2020, 11:50 • 2 min
Covidové Desatoro, alebo ako si nenechať pokaziť Vianoce

Aj najväčší milovník Vianoc má obavu, či tohtoročná atmosféra nepoškvrní sviatočné ovzdušie.

slovakia

left justify in out

Pre toho, kto bol v roku 2020 viac blízko dna, to môže pôsobiť dokonca nevhodne, aby sa čokoľvek oslavovalo a pripíjalo sa. Dôvod na radosť sa hľadá tak ťažko, že naň treba lupu do duše. Je to zložité, ale...


Všade zúri vírus, poraziť ho sa zdá byť takmer nemožné. A čo ak sa ním nainfikuje niekto blízky a nebude mať toľké šťastie, aby sa smel pochváliť ľahkým priebehom? Áno, je to viac ako zložité, ale hádam by trochu mohlo pomôcť Desatoro a potom azda Štedrý deň nebude iba 24. decembra.

 

img

 

Je rovnaký
Predovšetkým si treba pamätať, že Boh je rovnaký. Nemení sa, či prebieha epidémia alebo nie, či sa píše taký alebo onaký rok a či sa zdá byť svet ružový alebo čierny. Vždy má pod kontrolou viditeľné aj neviditeľné, nič ho neprekvapí a nepremôže.

 

Ver
Veriť v rozprávku by nemala byť výsada dieťaťa, naopak, aj dospelý poznačený vidinou reality by mal dôverovať sile zázraku. Veď ak sa pre Popolušku našla črievička a zlo bolo potrestané, potom je možné čokoľvek. Frflanie zničí okolie, viera ho povzbudí.

 

img

 

Nie veci
K predmetu nech sa pristupuje s rešpektom, k človeku s láskou. Predmet nech slúži účelu, človek nech je vzácnejší ako drahokam.

 

Nie plač
Pri vnútornej bolesti, ktorá je taká veľká, že sa jej poddajú aj oči a na líca začnú dopadať slzy, je potrebné položiť si otázku. Prispeje plač k zmene alebo ma len donúti prepadnúť sa ešte hlbšie do zúfalstva? Len máločo je skutočne hodné sĺz.


Nie výhovorka
Pokiaľ je niečo neprístupné, má sa hľadať spôsob, nie výhovorka. Nedá sa stretnúť s blízkou aj vzdialenou rodinou? Možno je dobré oprášiť najnovší vynález, ktorý umožní nielen počuť, ale aj vidieť a vzdialenosť sa ihneď zmenší.

 

Objatie to síce nevynahradí, ale je to lepšie a rozumnejšie ako vysedávať so zvesenými plecami a s hlavou v trápení.

 

Vďaka
K pozdvihnutiu sviatočného ducha jednoznačne patrí aj vďaka. Ďakovať sa má za život, potravu a všetko, na čo sa len spomenie. Na zoznam nech sa pripíše aj súčasná doba, pretože hoci je v mnohom nepriaznivá, vie byť aj dobrá.

 

img

 

Kedysi mal človek málo možností, ako sa spojiť s priateľom, teraz ich má toľko, že sa ani spočítať nedajú.

 

Sú na tom horšie
Keď je niečie nešťastie dlhotrvajúce, človek má sklon myslieť si, že ho nikto nepochopí a že sa azda každý má o niečo lepšie ako on. V takom prípade odporúčam siahnuť buď po knihe alebo využiť príležitosť na sledovanie filmu s tematikou druhej svetovej vojny.

 

Tvárou v tvár tragédiám, akým bolo ľudstvo vtedy vystavené, sa zdá akýkoľvek problém maličký ako špendlíková hlavička. Vždy je na tom ktosi horšie a vždy sa dá nájsť kúsok pokoja.


Neznáme
Tradícia je síce nevyhnutne spojená s Vianocami, ale vzhľadom na to, že koronavírus už nejednu zrušil, možno je najvyšší čas začať nové a potlačiť staré. Vytvoriť si neznámu tradíciu má svoj hlbší význam.

 

img


Učiť sa od detí
Dieťa si nevšíma, čo sa nachádza za dverami domova. Ovplyvňuje ho iba to, že konečne nastal sviatok. Tvár sa mu rozžiari a je schopné aj celú noc bdieť, len aby nič nezmeškalo.


Vrátiť sa k základom
Nuž a napokon desiata rada má v sebe odporúčanie, aby sa spoločnosť vrátila k základom. Štedrý deň je príklad víťazstva pravdy. Najväčší dar nebol okázalo zabalený, zrodil sa totiž v maštali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies