Podrobnosti jadrovej dohody medzi Maďarskom a Ruskom budú 30 rokov tajné

NETKY.SK • 4 Marec 2015, 09:13 • 2 min
Podrobnosti jadrovej dohody medzi Maďarskom a Ruskom budú 30 rokov tajné

BUDAPEŠŤ - Maďarský parlament v utorok schválil úpravu, ktorá má zabezpečiť utajenie dôležitých podrobností minuloročnej dohody s Ruskom o rozšírení jedinej jadrovej elektrárne v Maďarsku.

slovakia

left justify in out

Opatrenie s platnosťou 30 rokov sa vzťahuje na obchodné a technické stránky zámeru poveriť ruský podnik Rosatom vybudovaním dvoch nových reaktorov, čo je podľa vlády potrebné z národno-bezpečnostných dôvodov. Utajenie podľa nej nevybočuje z praxe v iných európskych krajinách, poslankyňa Tímea Szabóová z opozičnej strany Dialóg pre Maďarsko však hovorí o "legalizácii obrovského zlodejstva". Členovia všetkých opozičných strán v parlamente hlasovali proti návrhu.

 

Jadrová elektráreň Paks momentálne využíva štyri reaktory sovietskej výroby zo 70. rokov minulého storočia. Známou súčasťou kontraktu o rozšírení je úver vo výške 10 miliárd eur, ktorý poskytne Rusko a mal by pokryť odhadom 80 percent nákladov. Maďarské podniky sa majú na výstavbe podieľať 40 percentami. Budapešť dohodu hodnotí ako "zladenie záujmov" a tvrdí, že rovnaké finančné podmienky by nemohol ponúknuť žiadny iný dodávateľ.

 

Opozičné strany a mimovládne organizácie vrátane Transparency International označujú postup za protiústavný vzhľadom na veľké úsilie zatajiť informácie verejného záujmu. Apelujú preto na prezidenta Jánosa Ádera, aby legislatívu nepodpísal a nechal ju preskúmať ústavným súdom. Portál britského denníka Financial Times v nedeľu informoval, že spornou dohodou sa zaoberajú aj orgány EÚ, ktoré by mohli požadovať jej zrušenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies