Podpredseda ČSSD: Zeman trvá na odbornosti a sám nie je odborník na nič

NETKY.SK • 10 Január 2014, 16:09 • 2 min
Podpredseda ČSSD: Zeman trvá na odbornosti a sám nie je odborník na nič

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman vyjadril dnes výhrady voči zloženiu novej českej vlády, ktorú tvoria strany ČSSD, KDU-ČSL a ANO. Podpredseda ČSSD českému prezidentovi odpovedal.

slovakia

left justify in out

"Schopný politik nemusí byť najväčší odborník v danom odbore. Napriek tomu môže podať veľmi dobrý výkon. Čudujem sa Milošovi Zemanovi, ktorý je politik, že tak zdôrazňuje odbornosť, keď on sám nie je odborníkom na nič," reagoval podľa servera Novinky.cz na dnešné výhrady českého prezidenta k navrhovanému zloženiu novej vlády podpredseda ČSSD a kandidát na ministra zahraničných vecí Lubomír Zaorálek.

Zaorálek pripomenul, že na jednom stretnutí s rektormi prezident Zeman v diskusii povedal, že prognostik, čo je jeho profesia, vlastne nie je žiadna odbornosť. "A napriek tomu robil politiku sebavedome. A považoval sa za schopného politika," dodal Zaorálek. Ďalej povedal, že v Zemanovom vystúpení nepočul žiadne vážne výhrady, pre ktoré by sa niekto z kandidátov nemohol stať ministrom.

Kritérium publikovania v špecializovaných odborných časopisoch, podľa ktorého Zeman hodnotil kandidátov na ministrov, považuje Zaorálek za kuriozitu. Medzi európskymi politikmi by sa podľa neho nenašiel taký, ktorý publikuje v odborných časopisoch, "pretože to nemá veľký efekt. Tí skôr publikujú v aktuálnych médiách," citovali Zaorálka Novinky.cz.

Podľa podpredsedu ČSSD by ministri mali byť najmä politikmi. A prezident by mal posudzovať iba to, či niekto z navrhnutých nespĺňa základné veci, ktoré sa týkajú zákonnosti a ústavnosti.

Český prezident dnes popoludní v priamom televíznom prenose z Pražského hradu povedal, že predsedu ČSSD Bohuslava Sobotku oficiálne vymenuje za premiéra v piatok 17. januára (pričom sa preriekol a spomenul 17. novembra). Pripomenul, že Sobotka splnil jeho podmienku a zabezpečil si v Poslaneckej snemovni dostatočnú väčšinu pre svoju vládu. Následne vymenoval svoje výhrady ku kandidátom na ministrov bez toho, aby ich menoval. Ich odbornosť si overoval aj na internete podľa publikovaných článkov v odbornej tlači.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies