Podpora pre drevodomy sa nebude vyplácať firmám, ale občanom

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 12:55 • 2 min
Podpora pre drevodomy sa nebude vyplácať firmám, ale občanom

BRATISLAVA – Spájanie dotácií pre drevodomy s konkrétnymi firmami je scestné, podpora pôjde priamo občanom. V reakcii na dnešnú kritiku opozičného hnutia OĽaNO-NOVA to uviedlo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR. Hnutie tvrdí, že dotácie sú nezmyselné a šité na mieru vysokým štátnym úradníkom a straníckym nominantom.

slovakia

left justify in out

„Poslanci OĽaNO si zrejme v snahe spropagovať sa dôsledne neprečítali zámer podpory. Zámer totiž nepočíta s vyplácaním podpôr firmám, ale priamo občanom. Akékoľvek spájanie s konkrétnymi firmami je teda úplne scestné,“ reagoval pre TASR hovorca MPRV Vladimír Machalík.

 

Poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová pripomenula, že MPRV nedávno ohlásilo zámer dotovať výstavbu certifikovaných drevených rodinných domov s nízkou spotrebou energie. „Prečo by mal štát z našich daní dotovať práve drevodomy, a nie drevársky priemysel vo všeobecnosti?“ pýtala sa na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

 

Odpoveď vidí hnutie priamo v agrorezorte. Remišová upozornila, že vedúcim služobného úradu MPRV sa stal po voľbách Jaroslav Regec, ktorý kandidoval do parlamentu za SNS z popredného miesta. Ako spoločník vlastní firmu R.J.R., ktorá sa zaoberá práve výstavbou drevených domov, a do apríla bol aj jej konateľom.

 

Jeho spoločnosť mala dostať od ministerstva hospodárstva v roku 2013 dotáciu vo výške takmer 400.000 eur z Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast a v súčasnosti sa chce podľa Remišovej uchádzať o ďalšiu podporu z eurofondov na nákup technológie výroby v hodnote viac ako 170.000 eur.

 

Z takejto podpory môže podľa hnutia profitovať aj bývalý minister obrany za SNS Ján Sitek, ktorý tiež kandidoval za národniarov v posledných voľbách. Ten je zase majiteľom spoločnosti Drevodom Orava, ktorá sa rovnako venuje výstavbe drevodomov a tiež dostala v minulosti dotáciu z eurofondov.

 

„Dotácie na drevodomy sú tým nezmyselnejšie, že na Slovensku majú spracovatelia ihličnatého dreva, ktoré sa používa v stavebníctve aj na drevodomy, dlhodobo nedostatok dreva. Čiže presne opačný problém, ako chce riešiť ministerka Matečná. Naopak, málo spracúvame a veľa vyvážame listnaté drevo, ktoré sa používa najmä v nábytkárstve,“ zdôraznila Remišová.

 

Detaily podpory by mal agrorezort zverejniť v apríli. Hnutie preto ministerku vyzvalo, aby túto podporu prehodnotila a zámer zrušila.

 

„Štát predsa nemôže vypisovať dotačné programy podľa toho, v akom odvetví podnikajú vysokí štátni úradníci alebo stranícki nominanti. Takáto diskriminačná a hlavne nezmyselná podpora malých skupín len zbytočne vytvára nespravodlivosť, poškodzuje malých a stredných podnikateľov, ktorí síce drevo spracúvajú, ale nestavajú práve certifikované drevodomy,“ povedala Remišová.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies