Ktorý šport sa hodí práve vám? Vyberte si ten správny

NETKY.SK • 10 August 2023, 09:09 • 2 min
Ktorý šport sa hodí práve vám? Vyberte si ten správny

Tak, ako sme jedinečne stvorení s unikátnymi vlastnosťami, darmi, schopnosťami, životnou cestou a zámerom, tak sme rozdielni aj v tom, aký šport je vhodný pre našu telesnú konštitúciu, temperament, kondíciu... Viete si vybrať ten správny šport pre vás?

slovakia

left justify in out

Chcete byť zodpovední a zahrnuli ste do svojho rozvrhu a starostlivosti o zdravie aj pohyb, fyzickú aktivitu. No trápite sa, nebaví vás to, stále s tým končíte a znovu začínate, je s tým viac starostí ako radosti...

Možno sa len zbytočne zdržiavate pri športovej aktivite, ktorá vôbec nevyhovuje vášmu životnému štýlu, predispozíciám ani programu dňa. Nikde nie je napísané, že sa musíte nútiť do športu, ktorý vôbec nie je pre vás a viac energie vám berie ako dáva. Naopak, takáto zlá voľba vám môže priniesť iba stres, únavu, podráždenosť.

Prečo si nevybrať takú pohybovú aktivitu, ktorá bude pre vás užitočná, a zároveň aj radostná a zábavná, ladiaca s vašou povahou a životným štýlom? Existuje niekoľko tipov a rád, ktoré môžete využiť pri výbere toho správneho športu pre vás.

V prvom rade zvážte svoje zdravie
Nie každý šport je vhodný pre vašu momentálnu kondíciu, schopnosti, zdravotný stav. Rôzne športy si vyžadujú rôznu fyzickú náročnosť, intenzitu a čas. Ľudia, ktorí majú určité zdravotné obmedzenia, by sa mali najprv poradiť s lekárom, než sa vrhnú do vybranej hry.

Vyskúšajte si viacero športov
Slobodne skúšajte a experimentujte. Nikde nie je napísané, že si musíte hneď na prvý raz vybrať ten správny šport pre vás. Naopak, je dobré vyskúšať si rôzne aktivity. Takto si porovnať, čo vám vyhovuje, sedí, pri čom dokážete zrelaxovať, uvoľniť sa, čo vás motivuje k ďalším výkonom.

Zohľadnite svoje fyzické predpoklady
Existujú určité hry, ako napríklad tenis, pri ktorých fyzické vlastnosti nemajú významný vplyv. No iné zasa určité predispozície vyžadujú. Ak ste drobnejší, nevyberajte si hry pre svalovcov, ak si potrebujete svoju silu a kondíciu ešte len budovať, zvažujte to aj pri výbere tej správnej pohybovej aktivity pre vás.

Zohľadnite svoje záujmy
 Ak si vyberiete šport, ktorý sa nezhoduje s vašimi záujmami, nenájdete v tom uspokojenie. Jednoducho si vyberte to, pri čom budete mať radosť. Prečo sa nútiť do športu, ktorý vás vôbec nebude baviť, len preto, že ho vykonávajú iní a je v móde?...

Zvážte svoju osobnosť a potreby
Predstavujete si svoj športový čas skôr osamote, alebo v kolektíve. Hľadáte niečo v interiéri, alebo si to chcete užiť skôr v prírode? Chcete sa zlepšovať, pracovať na sebe a dosahovať viditeľné výsledky, alebo jednoducho sa chcete iba hýbať a mať z toho dobrý pocit? Chcete schudnúť, nabrať energiu, zlepšiť si náladu, zvýšiť kreativitu, zlepšiť zdravie, hľadáte adrenalín, zábavu, spoločnosť? To všetko sú relevantné otázky pri výbere vhodnej pohybovej aktivity pre vás.

Zlaďte vybraný šport so svojím životným štýlom
Šport a čas na fyzickú aktivitu je dôležitý, no nemôžete kvôli nemu obetovať všetko ostatné vo vašom živote. Zvážte, koľko času máte na pohybovú aktivitu, ktorú časť dňa môžete športu venovať. Určite si priority vo vašom týždennom programe a rozumne doňho zakomponujte aj šport.

Dostupnosť
Zatiaľ čo výber športu je jedna vec, jeho dostupnosť je vec druhá. Nechcete si predsa vybrať šport, ktorý je vo vašej lokalite len ťažko dostupný. Či už sa chcete venovať tenisu, boxu, krasokorčuľovaniu, workoutu, zistite si, kde najbližšie sa dané športovisko nachádza, či máte k dispozícii všetky pomôcky, výstroj, náradie, ale aj trénera, ak je to potrebné.

Jednoduchosť hry
Rôzne športy majú rôzne pravidlá a zložitosť. Niektoré športy sú jednoduché na pochopenie a hranie, zatiaľ čo iné sa vyznačujú rôznymi pravidlami aj technickou náročnosťou. Ak teda potrebujete jednoduché a ľahko naučiteľné hry, môžete si vybrať futbal alebo atletiku. Športy ako hokej majú, naopak, viac pravidiel a ak nie ste otvorení tomu, učiť sa príliš veľa nového, radšej sa im vyhnite.

Zvážte svoj temperament
Šport by mal vyvažovať a uspokojovať vaše emócie. Preto je poznanie vášho temperamentu kľúčom k výberu správneho športu pre vás. Máte v sebe príliš veľa energie? Ste výbušní, impulzívni, hľadáte veľké výzvy? Ste hraví, súťaživí? To všetko sú správne otázky v prípade, keď si vyberáte ten správny šport pre seba.

Opýtajte sa svojich priateľov, partnera
Získanie odporúčaní od priateľov môže byť dobrým spôsobom, ako nájsť šport, ktorý vám vyhovuje. Vaši priatelia vás poznajú lepšie a môžu vám podľa toho poradiť. Bude lepšie, ak si necháte poradiť od športovo založených priateľov, ľudí, ktorí sa zaujímajú o zdravý životný štýl. Zapojte do svojich aktivít aj partnera, mohli by ste spolu ako pár objavovať svoje športové talenty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies