Podpísal pokuty NS a zároveň podá trestné oznámenie na Š. Harabina

NETKY.SK • 12 August 2010, 12:27 • 2 min
Podpísal pokuty NS a zároveň podá trestné oznámenie na Š. Harabina

Podpísal pokuty NS a zároveň podá trestné oznámenie na Š. Harabina

slovakia

left justify in out

img

Minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) podpísal pokuty pre Najvyšší súd (NS) SR a jeho predsedu Štefana Harabina. Ide o sumu vo výške 33.000 eur pre NS a 1000 eur pre Harabina.
      Súčasne ministerstvo pripravuje na šéfa NS trestné oznámenie za marenie vládneho auditu tejto inštitúcie, ktoré v najbližších dňoch podá na Generálnu prokuratúru (GP) a Prezídium Policajného zboru. Podľa Mikloša viacerí právnici potvrdili, že MF má zákonné právo a povinnosť kontrolovať NS. "Jediný právnik, ktorý tvrdí opak, je Štefan Harabin," poznamenal.
      Dôkazom o oprávnenosti kontroly má byť aj korešpondencia medzi novinárom súkromného rádia a NS, z ktorej dnes Mikloš citoval na tlačovej konferencii. Novinár žiadal o sprístupnenie informácií, týkajúcich sa nakladania s majetkom štátu. Z dvoch odpovedí riaditeľa Správy súdu Jána Urbana vyplynulo, že kontrolu hospodárenia s rozpočtovými prostriedkami NS vykonáva výlučne ministerstvo financií a Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR.
      Kauza Ministerstvo financií SR verzus Najvyšší súd SR sa ťahá od konca júla. Keďže sa napriek niekoľkým pokusom ministerstvu nepodarilo vládny audit spraviť, Mikloš sa rozhodol udeliť NS a Harabinovi pokutu. Šéf NS ju označil za nezákonnú kontrolu, ktorá podľa neho potvrdila, že minister financií chce od začiatku politicky zlikvidovať samostatný rozpočet NS a hľadá na to len mediálne krytie.
      Harabin v pondelok 2. augusta požiadal o vykonanie kontroly NKÚ. Z uznesenia pléna Ústavného súdu SR podľa neho vyplýva, že výkonná politická moc, čiže rezort financií, nemôže kontrolovať NS.
      Najvyšší súd podal súvislosti so snahou ministra financií vykonať podľa nich nezákonný vládny audit trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies