Podozrivý bombový útočník z New Yorku bol sympatizantom Talibanu

NETKY.SK • 21 September 2016, 08:44 • 2 min
Podozrivý bombový útočník z New Yorku bol sympatizantom Talibanu

NEW YORK - Muž, podozrivý z nastraženia výbušných zariadení v americkom meste New York a štáte New Jersey, pracoval v minulosti ako neozbrojený strážca v súkromných bezpečnostných firmách.

slovakia

left justify in out

Ahmad Khan Rahami viedol s kolegami dlhé politické debaty, pričom vyjadroval sympatie hnutiu Taliban a opovrhoval americkou misiou v Afganistane.

 

Ako v noci nadnes ďalej informovala agentúra AP, Rahami v uplynulých rokoch podnikol cestu do Afganistanu, odkiaľ sa ako dieťa s rodinou prisťahoval do Spojených štátov.

 

Po tom, ako ho po prestrelke s políciou zadržali, sa medzi jeho osobnými vecami našiel zápisník obsahujúci nesúvislé extrémistické poznámky.

 

Rahami bol obvinený v piatich bodoch za pokus o vraždu policajta. K jeho zadržaniu došlo v pondelok v meste Linden, pričom podozrivý utrpel strelné zranenia nohy, predlaktia a pleca.

 

Podľa justičných zdrojov Rahami s vyšetrovateľmi nespolupracuje. Zatiaľ nie je jasné, kedy ho prepustia z nemocnice.

Rahami je spájaný s výbuchom, ktorý v sobotu zranil 29 ľudí vo štvrti Chelsea newyorského Manhattanu, pričom o niekoľko blokov ďalej sa našiel nevybuchnutý tlakový hrniec.

 

V pobrežnom meste Seaside Park v New Jersey zase vybuchla pred charitatívnymi pretekmi rúrková bomba, ale nikoho nezranila. Ďalších päť výbušných zariadení našli v sobotu v odpadkovom koši na železničnej stanici v meste Elizabeth, kde žije Rahami a jeho rodina. Jedno pri skúmaní robotom explodovalo.

 

Vyšetrovatelia prišli na stopu Rahamimu na základe analýzy záberov z New Yorku, ktoré ho zachytávajú pri ukladaní náloží. Jeho odtlačky sa podľa denníka New York Times našli na tlakovom hrnci, ktorý použil pri zostrojení bomby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies