Podnikatelia z Belgicka radia Slovákom, ako zakladať malé a stredné podniky

NETKY.SK • 12 Október 2016, 14:14 • 2 min
Podnikatelia z Belgicka radia Slovákom, ako zakladať malé a stredné podniky

BRATISLAVA – Slovenská ekonomika je príliš závislá od veľkých nadnárodných spoločností pôsobiacich najmä v automobilovom priemysle. Pomôcť študentom a začínajúcim podnikateľom s inovatívnymi nápadmi a založením firmy majú aj belgickí, holandskí a luxemburskí podnikatelia, ktorí prišli na Slovensko v rámci dvojdňovej misie Medzinárodného diplomatického a konzulárneho klubu (CIDIC) so sídlom v Belgicku.

slovakia

left justify in out

Slovenský rezort hospodárstva požiadal európsky diplomatický klub o účasť podnikateľov, ktorí budú vedieť záujemcom poradiť pri zakladaní malých a stredných podnikov. Predseda riadiaceho výboru CIDIC Frederic de Pryck nevidí problém v peniazoch, pretože SR dostala na investovanie do nových firiem financie od Európskej únie.

 

„Problémom sú nápady, nie je tu dostatok nových myšlienok. Minister hospodárstva preto trval na tom, aby sme sem prišli s nápadmi, s podnikateľmi, ktorí môžu pomôcť vašim mladým podnikateľom na Slovensku založiť firmu, rozvíjať ju, exportovať do zahraničia. Je tu dosť mladých ľudí, ale potrebujú pomoc pri zakladaní firiem. Inovácia tu trochu chýba,“ povedal pre TASR.

 

V dnešný prvý deň návštevy zorganizovala Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) pre účastníkov delegácie v Bratislave podnikateľský seminár a vzájomné stretnutia podnikateľov s cieľom nadviazať kontakty v ekonomickej oblasti. Vo štvrtok (13.10.) ich čaká program na akademickej pôde a stretnutia so študentmi. De Pryck poukázal na to, že nadnárodné automobilky síce zabezpečujú zamestnanosť, no ponúkajú nízke mzdy.

 

„To nie je veľmi motivujúce pre študentov, ktorí vychádzajú z univerzít. Prečo by študovali päť rokov, aby sa stali inžiniermi a išli robiť za 700 eur? To nie je pre nich prijateľné. Časť absolventov preto ide po skončení školy do zahraničia, do Nemecka či do USA. Pre Slovensko je to strata,“ upozornil.

 

Ministerstvo hospodárstva predstavilo potenciálnym investorom podmienky získania štátnej pomoci na Slovensku. „Vysvetlil som im, že hlavne máme záujem o investovanie v najmenej rozvinutých okresoch, to sú stred a východ Slovenska. Aby belgickí investori videli, že zo strany vlády je záujem o investorov, že podpora je reálna,“ uviedol generálny riaditeľ sekcie priemyselného rozvoja a investícií Dušan Jurík.

 

Návšteva belgických biznismenov je podľa šéfky Sekcie hospodárskej spolupráce Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ingrid Brockovej otvorením dverí k dialógu o tom, v ktorých sektoroch sa dá spolupráca posunúť ďalej. „Pre nás je to určite automobilový priemysel a všetko, čo s ním súvisí, od inovácií až po samotnú výrobu áut. Potom je to elektrotechnický priemysel. Veľký potenciál je pre výmenu informácií práve v oblastiach, ako sú inovácie, rozvoj technológií, výskum a vývoj všeobecne,“ opísala.

 

Cieľom dvojdňovej návštevy zástupcov klubu CIDIC je bližšie spoznať Slovensko z pohľadu možností spolupráce v oblasti ekonomiky, obchodu a investícií. Klub každoročne organizuje dve misie, vždy do predsedníckej krajiny EÚ a účastníci misie sú zo štátov predchádzajúcich predsedníctiev.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies