Podnikatelia očakávajú podstatné zlepšenie legislatívneho procesu

NETKY.SK • 16 Máj 2016, 18:14 • 2 min
Podnikatelia očakávajú podstatné zlepšenie legislatívneho procesu

BRATISLAVA - Zdĺhavá a nedostatočná vymožiteľnosť práva, množstvo právnych noriem komplikujúcich podnikanie sú brzdou pri skvalitňovaní podnikateľského prostredia na Slovensku. Ani zverejnené programové vyhlásenie vlády nenasvedčuje tomu, že by malo v tejto oblasti prísť k nejakým závažným pozitívnym zmenám. Konštatovali to dnes v Bratislave na rokovaní členovia Generálnej rady Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS).

slovakia

left justify in out

Ako uviedol po rokovaní pre TASR prezident ZPS Ján Oravec, podnikatelia by privítali, aby sa legislatívne normy "nešili horúcou ihlou", ale aby pri legislatívnom procese boli brané na zreteľ všetky okolnosti. "Dnes je to tak, že zákon sa dá prijať aj za dva dni a súdy podľa neho rozhodujú desať rokov," povedal Oravec.

 

Zámery rezortu spravodlivosti v oblasti legislatívy priblížila podnikateľom štátna tajomníčka Mária Kolíková. Podľa jej slov je jednou z priorít vlády zlepšovanie podnikateľského prostredia. Rezort spravodlivosti pripravuje zásadné zmeny okrem iného v oblasti exekúcii. Uvažuje o zriadení špecializovaného exekučného súdu, čím by sa, podľa jej slov, odbremenili ostatné súdy, ktoré v súčasnosti zápasia s množstvom podaní, čím sa celý proces neúmerne predlžuje.

 

Generálna rada s uznaním konštatovala, že sa iniciatíva ZPS zameraná na zníženie administratívnej náročnosti zamestnania prvého zamestnanca stretla so záujmom relevantných výborov NR SR, ktoré budú o tejto problematike rokovať.

 

Podľa Oravca je neúnosné, aby podľa súčasnej legislatívy, podnikateľ, ktorý sa rozhodne zamestnať prvého zamestnanca, čelil skokovitému nárastu byrokratickej záťaže, riziku desiatok pokút a neprehľadnej spleti predpisov. V tej chvíli sa na neho začne vzťahovať viac ako tisícka paragrafov, ktorých znenia odkazujú v takmer 900 odvolávkach približne na 600 ďalších predpisov a ich noviel.

 

Podnikateľovi, ktorý pri zamestnávaní zanedbá niektorú zo svojich povinností, hrozí minimálne 20 rôznych pokút, ktorých úhrnná minimálna výška je bezmála 12.500 eur a úhrnná maximálna výška približne 1,4 milióna eur.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies