Podnikateľ na úteku Krejčíř sľúbil Juhoafričanom hory-doly, pretože chce späť do rodnej ČR

NETKY.SK • 19 Október 2016, 17:35 • 2 min
Podnikateľ na úteku Krejčíř sľúbil Juhoafričanom hory-doly, pretože chce späť do rodnej ČR

PRAHA - Český podnikateľ na úteku Radovan Krejčíř sa obrátil na juhoafrické orgány so žiadosťou o prevoz do rodnej krajiny. Ponúkol im za to priznanie k zločinom, z ktorých je obvinený, a navyše aj svedeckú výpoveď o úplatkoch, ktoré údajne odovzdal popredným predstaviteľom tamojšej justície a polície.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom dnes internetové servery News24 a Citizen, ktoré zverejnili aj fragmenty z údajného listu podnikateľovho právneho zástupcu Národnému vyšetrovaciemu úradu Juhoafrickej republiky, ako i české médiá.

Krejčíř čelí na juhu čierneho kontinentu trestnému stíhaniu v šiestich prípadoch. Zatiaľ ho usvedčili v jednom z nich a vymerali mu 35 rokov väzenia za únos a mučenie. V jednej z ďalších káuz čelí žalobe zo spoluúčasti na vražde Libanončana Sama Issu.

 

Advokát Eric Bryer v spomínanej písomnosti zmieňuje v súvislosti s korupciou štyri konkrétne mená a zdôrazňuje, že prevozu do ČR, kde sa Krejčíř bude cítiť bezpečne, by sa v JAR nemalo brániť ani kvôli faktu, že tamojší štát ušetrí astronomickú sumu.

 

Za podvody, vytunelovanie firmy Technology Leasing a daňový únik inej firmy M5 odsúdili Krejčířa v Česku v neprítomnosti zatiaľ neprávoplatne na súhrnný trest desať a pol roka odňatia slobody, v prípade tunelovania spoločnosti Čepro potom neprávoplatne na 15 rokov väzenia, a to aj za prípravu vraždy istého colníka.

 

Pre ČR, ktorá sa už dlhší čas márne usiluje v JAR o Krejčířovo vydanie, najnovší vývoj podľa hovorkyne rezortu spravodlivosti nič nemení. O prípadnom vydaní muža, ktorý získal na úteku občianstvo Seychel, musí totiž rozhodnúť juhoafrická justícia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies