Podmienky nároku na prídavok na dieťa sa majú sprísniť

NETKY.SK • 2 Júl 2013, 11:59 • 2 min
Podmienky nároku na prídavok na dieťa sa majú sprísniť

BRATISLAVA - Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR navrhuje od začiatku budúceho roka sprísniť podmienky nároku na prídavok na dieťa. Vyplýva to z návrhu novely zákona o prídavku na dieťa.

slovakia

left justify in out

"Podmienky nároku na dávku sa navrhujú rozšíriť o riadne plnenie povinnej školskej dochádzky nezaopatreného dieťaťa," uvádza ministerstvo. Nedbanie o plnenie povinnej školskej dochádzky sa má odvodzovať nielen od neospravedlnených absencií dieťaťa na vyučovaní, ale napríklad aj od porušovania školského poriadku a pravidiel správania dieťaťa na vyučovaní. Prídavok by sa tiež nemal vyplácať na maloleté dieťa, ktoré opakovane spácha priestupok.

V prípade nezaopatrených detí, ktoré sa sústavne pripravujú na povolanie štúdiom na vysokej škole, sa má akceptovať aj štúdium, ktoré presahuje štandardnú dĺžku štúdia určenú pre daný študijný program na Slovensku najviac o dva akademické roky. "Týmto návrhom sa odstráni rozdiel medzi štúdiom v Slovenskej republike a v cudzine, kde inštitút štandardnej dĺžky štúdia nie je upravený a z tohto dôvodu sú títo študenti zvýhodnení," uvádza rezort práce. 

Zmeny majú nastať aj pri príspevku pri narodení dieťaťa, ako aj príplatku k tomuto príspevku. Príspevok a príplatok sa majú zlúčiť do jednej dávky a jej výška sa má odstupňovať podľa poradia pôrodu, z ktorého sa dieťa narodilo. Pri prvom až treťom pôrode má ísť o sumu 823,86 eura a pri štvrtom a ďalšom má dávka dosiahnuť 151,37 eura. Tento návrh zohľadňuje súčasnú výšku príspevku pri narodení dieťaťa v sume 151,37 eura a príplatku pri narodení prvého až tretieho dieťaťa na úrovni 678,49 eura. Za oprávnené osoby na príspevok pri narodení dieťaťa rezort práce navrhuje považovať len biologických rodičov dieťaťa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies