Podmienky na dávku v nezamestnanosti sa zmiernili

NETKY.SK • 19 Október 2017, 12:11 • 2 min
Podmienky na dávku v nezamestnanosti sa zmiernili

Stačí, ak ste robili dva roky v posledných štyroch rokoch.

slovakia

left justify in out

Novela zákona o sociálnom poistení, ktorú vo štvrtok schválila Národná rada SR. zmierňuje podmienky nároku na dávku v nezamestnanosti. Kým v súčasnosti je pri práci na neurčitý čas nárok na nezamestnaneckú dávku podmienený najmenej dvomi rokmi poistenia v posledných troch rokoch, od začiatku budúceho roka sa podmienka dvojročného poistenia v nezamestnanosti bude vzťahovať na obdobie posledných štyroch rokov pred zaradením do evidencie nezamestnaných. Takéto miernejšie pravidlá pritom už v súčasnosti platia pri nároku na dávku v nezamestnanosti, ak žiadateľ o dávku pracoval na určitý čas, alebo bol dobrovoľne poistený v nezamestnanosti.

Osoby, za ktoré platí poistné na dôchodkové poistenie štát, sa od začiatku budúceho roka odbremenia od podávania prihlášky a odhlášky v Sociálnej poisťovni. Ide o rodičov, ktorí sa starajú o dieťa do šiestich rokov veku alebo o dieťa s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom od 6 do 18 rokov veku, o poberateľov príspevku na opatrovanie a o ľudí, ktorí vykonávajú osobnú asistenciu osobám s ťažkým zdravotným postihnutím najmenej 140 hodín mesačne. "Navrhuje sa preniesť oznamovaciu povinnosť pri vzniku platenia poistného na dôchodkové poistenie štátom na orgány verejnej moci, ktoré z titulu výkonu svojej pôsobnosti majú vedomosť o sociálnom statuse dotknutého okruhu osôb," uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí. Matkám, ktoré sa pred účinnosťou novely zákona, teda pred 1. januárom 2018, zabudli prihlásiť na dôchodkové poistenie z dôvodu starostlivosti o dieťa , štát spätne uzná toto obdobie ako obdobie dôchodkového poistenia.

Od začiatku budúceho roka sa zamestnávateľom predĺžia niektoré lehoty na splnenie si povinností voči Sociálnej poisťovni (SP). Lehota na predloženie evidenčného listu dôchodkového poistenia sa predĺži z troch dní na osem dní a lehota na odhlásenie zamestnanca zo SP bude po novom taktiež osem dní namiesto jedného dňa. Sadzba poistného na úrazové poistenie podľa schválenej novely zákona zostane aj od začiatku budúceho roka na jednotnej výške 0,8 % z vymeriavacieho základu zamestnávateľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies