Podľa poslanca Beblavého konal Školský informačný ústav nehospodárne

NETKY.SK • 22 Máj 2013, 15:34 • 2 min
Podľa poslanca Beblavého konal Školský informačný ústav nehospodárne

BRATISLAVA – Ústav informácií a prognóz školstva (ÚIPŠ), ktorý zriaďuje ministerstvo školstva, podpísal zmluvu na prenájom kancelárskych priestorov fínskej firme YIT o 43 percent drahší, než tá istá spoločnosť ponúkla súkromnému nájomcovi.

slovakia

left justify in out

V parlamentnej rozprave k správe o stave školstva to dnes vyhlásil poslanec Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS). Na ďalšie nájomné zmluvy v rámci národných projektov mohlo podľa neho ísť až okolo 105 miliónov slovenských korún (asi 3,5 milióna eur). 

"ÚIPŠ uzavrel v marci tohto roka zmluvu na nájom 440 metrov štvorcových v budove Reding Tower 2 za desať miliónov korún (asi 332.000 eur) a to 22,3 eura za meter štvorcový," povedal Beblavý. Poslanec podľa vlastných slov náhodne dostal dokument, ktorý uvádza, že minulý rok dostal jeden súkromný nájomník ponuku na výrazne menšie priestory. "Jemu ponúkli bez negociácie 9,95 eura na mesiac za priestory plus 2,90 eura za meter štvorcový na prevádzkové náklady, čo je 12,85 eura za meter. Dalo by sa vysvetliť pár desiatok centov, ale nedá sa vysvetliť rozdiel vo výške 43 percent," podčiarkol.
Kancelárske priestory si ústav prenajal v rámci národného projektu o digitálnom vzdelávaní, ktorý je financovaný prevažne z eurofondov. Celková hodnota projektu Moderné vzdelávanie - digitálne vzdelávanie pre všeobecnovzdelávacie predmety je takmer 27 miliónov eur, z čoho 85 percent ide z eurofondov. Školy majú vďaka nemu získať interaktívne digitálne materiály. Na ich tvorbe sa podieľajú aj učitelia.
Beblavý tvrdí, že takýto nevýhodný prenájom je hanbou nielen ministerstva školstva, ale aj hanbou prenajímateľa, keďže ide o fínsku firmu. "Vy sám ste hovorili o tom, že vo Fínsku môžu dať peniaze do školstva, lebo sa tam nekradne. Zjavne na Slovensku sa aj správanie Fínov mení. Bude nás to stáť štyri milióny korún na jednej nájomnej zmluve," adresoval ministrovi opozičný poslanec. V národných projektoch v hodnote 200 miliónov eur, ktoré ministerstvo zazmluvnilo, môže byť podľa neho takýchto "fínskych" zmlúv viac.
Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) hovorí, že zmluva na prenájom je výsledkom tendrovania bývalého vedenia. "Budem to aj overovať, aby sme peniaze, ktoré idú z európskych fondov, vedeli presmerovať nielen na oblasť zabezpečenia priestorov," vyhlásil na dnešnom brífingu minister. Hovorí, že v budúcnosti by sa prenájmy pre realizáciu takýchto projektov mohli hľadať v školách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies