Podľa novej vedeckej štúdie vo svete pribúdajú prípady rakoviny u mladších ľudí

NETKY.SK • 6 September 2023, 11:00 • 2 min
Podľa novej vedeckej štúdie vo svete pribúdajú prípady rakoviny u mladších ľudí

LONDÝN - Faktory ako obezita a konzumácia alkoholu prispievajú k znepokojivému celosvetovému nárastu výskytu rakoviny u mladších ľudí. Vyplýva to zo štúdie zverejnenej v stredu, informuje agentúra TASR podľa správy agentúry DPA.

slovakia

left justify in out

Autori štúdie zistili, že v rokoch 1990 až 2019 došlo k 79-percentému nárastu počtu nových prípadov rakoviny u osôb mladších ako 50 rokov. Výskumníci Edinburskej univerzity a univerzity vo východočínskej provincii Če-ťiang analyzovali údaje globálnej štúdie o zdraví s názvom Global Burden of Disease 2019, ktorá zahŕňa 29 foriem rakoviny a dáta z 204 krajín a regiónov.

 

Vedci sa zamerali na nové prípady rakoviny, úmrtia, zdravotné následky a rizikové faktory u ľudí vo veku 14 až 49 rokov, pričom odhadli ročnú percentuálnu hodnotu.


V roku 2019 rakovinu diagnostikovali 3,26 milióna ľuďom mladších ako 50 rokov, čo predstavuje nárast o 79,1 percenta od roku 1990. Zvýšil sa aj počet úmrtí – o 27,7 percenta.

Výskumníci uviedli, že hoci genetika pravdepodobne určitú úlohu zohráva, k hlavným rizikovým faktorov patria fajčenie, konzumácia alkoholu a diéty s vysokým obsahom mäsa a soli a s nízkym príjmom ovocia a mlieka. Ďalšími faktormi sú nadváha, nízka fyzická aktivita a vysoká hladina cukru v krvi.

 

Podľa údajov je rakovina prsníka najčastejšie sa vyskytujúcou formou rakoviny na celom svete – predstavuje 13,7 prípadu na 100.000 obyvateľov. Najrýchlejšie medziročne rastú prípady rakoviny priedušnice a prostaty.

 

Počet prípadov tzv. skorého nástupu rakoviny pečene u ľudí vo veku do 50 rokov však každý rok klesal o 2,88 percenta. Regióny s najvyššou mierou skorého nástupu rakoviny sú Severná Amerika, Austrália a západná Európa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR / DPA Foto: Život
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies