Američania hlásia zlom: Testovaná vakcína vyvolala tvorbu správnych protilátok

NETKY.SK • 19 Máj 2020, 11:03 • 2 min
Američania hlásia zlom: Testovaná vakcína vyvolala tvorbu správnych protilátok

Americká biotechnologická spoločnosť Moderna hlási dôležitý zlom vo vývoji vakcíny pre nový typ koronavírusu Sars-CoV-2, píše BBC. Laboratórium tak dáva svetu nádej, že je vakcína proti nebezpečnému koronavírusu na dosah.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Látka bola testovaná na dobrovoľníkoch a výsledky sú viac než povzbudivé. Vyvolala imunitnú reakciu ako u ľudí infikovaných skutočným vírusom a telo si dokázalo vytvoriť protilátky proti chorobe Covid-19, ktorú koronavírus spôsobuje, píše BBC. Výsledky štúdie sú zásadné, avšak testy sa uskutočnili len na malej vzorke dobrovoľníkov.

 

Raná fáza

Úroveň protilátok dokonca "významne prevyšovala" protilátky získané zo strednej dávky vakcíny. Laboratórium súčasne upozornilo na to, že najvyššia dávka vakcíny bola spojená s radom vedľajších účinkov.

 

Vedci upozorňujú, že testovanie je v ranej fáze. Výsledky pochádzajú z fázy 1, tá sa zaoberá skôr bezpečnosťou vakcíny než jej účinnosťou. Doterajšie pokusy na myšiach však preukázali, že tento typ vakcíny by mohol zabrániť replikácii vírusu v pľúcach.

 

 

"Štúdia je na začiatku, ale doterajšie výsledky ukazujú, že vakcína mRNA-1273 vyvoláva imunitnú reakciu na infekciu a že má potenciál zabrániť ochoreniu Covid-19," uviedol hlavný lekár laboratória Tal Zaks.

 

Už budúci rok

Zatiaľ nie je jasné, aké veľké množstvo protilátok je potrebné, aby bol človek od nákazy chránený. Aj v tomto bode sú ale vedci optimistickí.

 

 

Vedci chcú v júli začať rozsiahlejšie testovanie, ktorého by sa zúčastnili už tisíce ľudí. Ak by výskum postupoval rýchlo s rovnako kladnými výsledky ako doteraz, vakcína by mohla byť k dispozícii už na začiatku budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies