Podľa najnovšieho prieskumu malí a strední podnikatelia hodnotia rok 2023 pozitívnejšie ako ten predchádzajúci

NETKY.SK • 17 December 2023, 12:18 • 2 min
Podľa najnovšieho prieskumu malí a strední podnikatelia hodnotia rok 2023 pozitívnejšie ako ten predchádzajúci

BRATISLAVA - Nielen dianie vo svete, ale aj udalosti na domácej scéne spôsobili, že podnikateľský sektor v uplynulých mesiacoch prežíval pomerne náročné obdobie. Ľahké to nemali najmä malí a strední podnikatelia.

slovakia

left justify in out

Energetická kríza, vojna a inflácia

Podnikatelia sa v priebehu uplynulých mesiacov museli vyrovnať nielen s dôsledkami energetickej krízy, ktorej následky pociťujú doteraz, prebiehajúcou vojnou na Ukrajine, ktorá mohla mať tiež nepriamy vplyv na ich podnikanie, ale taktiež s narastajúcou infláciou, ktorá negatívne ovplyvňovala kúpyschopnosť obyvateľstva a zároveň konkurencieschopnosť pri výrobe a predaji produktov či služieb za udržateľnú cenu.

 

Napriek týmto faktorom podnikanie na Slovensku neupadá. Len za posledný rok vzniklo u nás viac ako 20-tisíc nových firiem a bolo založených viac ako 55-tisíc živností. Tých, ktorí sú na trhu etablovaní aspoň jeden rok, sa spoločnosť 123dopyt.sk v rámci svojho pravidelného prieskumu pýtala, aká je ich podnikateľská situácia v porovnaní s minulým rokom.

Panuje mierny optimizmus

„Naše dáta ukazujú, že až 41 % respondentov prieskumu ohodnotilo svoju aktuálnu podnikateľskú situáciu voči predchádzajúcemu roku ako lepšiu,“ uvádza riaditeľ spoločnosti Otto Kočí.

 

Hoci podľa posledných informácií zo Štatistického úradu SR sa napríklad pesimizmus v stavebníctve prehlbuje, a v Nemecku je situácia už alarmujúca, slovenskí malí a strední podnikatelia v tejto oblasti uvádzajú, že ich situácia je zhruba v 32 % rovnaká voči minulému roku a dokonca takmer 43 % z nich ju hodnotí ako lepšiu. Dá sa však očakávať, že vzhľadom na vývoj v krajinách EÚ a úzke prepojenie trhov sa bude meniť aj celková nálada v hospodárstve.

 

Dôležité bude tiež konanie novej vlády, ktorá v programovom vyhlásení avizovala, že v rámci strednodobých priorít si kladie za cieľ stimulovať rozvoj mikro, malého a stredného podnikania, a preto napríklad zváži implementáciu opatrení a schém pomoci malým a stredným podnikom vrátane startupov, predovšetkým na uľahčenie štartu podnikateľských aktivít, zvýšenie prístupnosti k úverovému predfinancovaniu prevádzkových potrieb uľahčenie kofinancovania projektov z európskych programov.

 

Okrem stavebníctva sú so svojou podnikateľskou situáciou spokojnejší najmä zástupcovia priemyslu (52 %) a obchodu a služieb (41 %), ktorí sú situovaní v Bratislavskom a Nitrianskom kraji. Z prieskumu tiež vyplynulo, že firmy aktuálne skôr neplánujú prijímať nových zamestnancov. Zber dát sa uskutočnil v auguste až októbri 2023.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport / 123dopyt.sk, Foto: Denník N (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies