Ministerstvo pôdohospodárstva sa bude zaoberať petíciou za zastavenie pokusov na zvieratách

NETKY.SK • 16 Február 2021, 11:09 • 2 min
Ministerstvo pôdohospodárstva sa bude zaoberať petíciou za zastavenie pokusov na zvieratách

SLOVENSKO - Zvierací ombudsman a SOS linka pre zvieratá odovzdali petíciu proti "zvieracím" pokusom s 19- tisíc podpismi ministerstvu pôdohospodárstva.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka má v pláne zaoberať sa petíciou za zastavenie pokusov na zvieratách. Petíciu s takmer 19-tisíc podpismi odovzdali agrorezortu v piatok 12. februára organizácie Zvierací ombudsman a SOS linka pre zvieratá v núdzi. Žiadajú zastavenie laboratórnych pokusov na primátoch a spoločenských zvieratách.

 

img


Ministerstvo chce, aby boli pokusy na zvieratách znížené na nevyhnutné minimum. Aktuálne prebieha analýza, do akej miery problematika zasahuje agrorezort a do akej miery spadá pod Ministerstvo životného prostredia SR. Tomu je ministerstvo pripravené odstúpiť časť petície.

 

„Hoci je žiadúce nahradiť používanie živých zvierat v postupoch inými metódami, používanie živých zvierat je naďalej potrebné na ochranu zdravia ľudí, zvierat a životného prostredia,“ povedal Wallner.

 

Rezort zatiaľ petíciu pre formálne nedostatky vrátil organizáciám na doplnenie. Andrej Wallner z odboru komunikácie ministerstva dodal, že agrorezort má záujem otvoriť diskusiu o pokusoch na zvieratách a vypočuť si argumenty oboch organizácií, ktoré za petíciou stoja. Tým sa nepáči, že zvieratá sú za účelom pokusov často nakazené chorobou, vírusom či parazitmi, pre ktorých slúžia ako hostitelia. Riešiť chcú aj účelové rozmnožovanie. 

 

img


Pokusy na zvieratách sú často veľmi necitlivé a ak aj zvieratá neumrú už počas pokusu, alebo nie sú pre zlý zdravotný stav utratené, sú vrátené do výbehu alebo do klietok, aby mohli byť využívané na ďalšie bolestivé pokusy.

 

Podľa organizácií by pritom namiesto živých zvierat mohli vedci na mnohé účely využiť počítačové simulácie, laboratórne vytvorené tkanivá a umelú kožu či placentu.

 

img

 

Súvisiaci článok: Pracovná skupina pre ochranu zvierat zasadla prvý raz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies