Podľa Českého hydrometeorologického ústavu bol začiatok augusta druhý najchladnejší a najdaždivejší od roku 1991

NETKY.SK • 12 August 2023, 11:00 • 2 min
Podľa Českého hydrometeorologického ústavu bol začiatok augusta druhý najchladnejší a najdaždivejší od roku 1991

Praha - Začiatok augusta tohto roka bol v ČR druhým najchladnejším a najdaždivejším od roku 1991. Podľa Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) spadlo v Česku za prvých desať augustových dní 255 percent dlhodobého zrážkového priemeru.

slovakia

left justify in out

V druhej augustovej dekáde očakávajú opäť letné teploty, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe. "Máme za sebou jeden z najchladnejších a najdaždivejších začiatkov mesiaca august od roku 1991," uviedli v piatok českí meteorológovia. Začiatok mesiaca bol o 4,3 stupňa Celzia chladnejší než je dlhodobý priemer pre toto obdobie. "Priemerná teplota vzduchu na území ČR bola 14,9 stupňa Celzia. Chladnejšie v tomto období bolo len v roku 2005," spresnil ČHMÚ s tým, že vtedy priemerná teplota dosiahla 14,7 stupňa Celzia. Naopak najteplejší začiatok augusta zaznamenali v roku 2015, teplotný priemer dosiahol 23,9 stupňa. Zrážkovo bol august naopak nadpriemerný, spadlo až 255 percent dlhodobého zrážkového priemeru. "V priemere sme na území ČR v dňoch 1. až 10. augusta zaznamenali 72 mm zrážok. Daždivejší bol len rok 2006, keď spadlo 85,6 mm," uviedli meteorológovia. Najviac pršalo v Jeseníkoch, na Šumave a v Krkonošiach. Najmenej na okrajoch Prahy a v Stredočeskom kraji. Historicky najsuchší od roku 1991 bol začiatok druhého prázdninového mesiaca v roku 2003 – vtedy v priemere napršalo len 1,8 mm zrážok. V druhej augustovej dekáde sa podľa meteorológov vrátia letné teploty. Už cez víkend by na niektorých miestach mohlo byť viac než 30 stupňov. Vyššie teploty budú pokračovať celý nasledujúci týždeň, očakávať sa však podľa ČHMÚ dajú aj búrky. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies