Podiel nelegálne nainštalovaného softvéru sa vlani v SR znížil na 37 %

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 13:59 • 2 min
Podiel nelegálne nainštalovaného softvéru sa vlani v SR znížil na 37 %

BRATISLAVA - Počas minulého roka malo 37 % slovenských počítačov nainštalovaný nelegálny softvér. V porovnaní s rokom 2011 ide o 3-% pokles.

slovakia

left justify in out

"Komerčná hodnota takéhoto nelegálneho softvéru sa rovnala sume 48,7 milióna eur," informovala dnes medzinárodná organizácia BSA, ktorá zastupuje softvérový priemysel.
     

V rámci celého sveta dosiahol vlani podiel nelegálne nainštalovaného softvéru 43 % a za dva roky sa tak zvýšil o 1 percentuálny bod. Celková hodnota programov bez licencie dosiahla 45,5 miliardy eur. "Rozvíjajúce sa ekonomiky, kde je výskyt nelegálneho softvéru najvyšší, naďalej zodpovedajú za čoraz väčší podiel na všetkých používaných osobných počítačoch," skonštatovala BSA.
     

Regiónom s najvyššou mierou inštalovaného nelegálneho softvéru bola v roku 2013 Ázia-Oceánia s podielom 62 %. Stredná a východná Európa majú druhú najvyššiu mieru nelegálnych softvérových inštalácií (61 %), nasleduje Latinská Amerika (59 %) a Blízky východ a Afrika (59 %). V Európskej únii miera nelegálneho softvéru v roku 2013 poklesla o 2 percentuálne body na 31 % pri komerčnej hodnote 9,8 miliárd eur.
     

Celosvetový softvérový prieskum vykonáva pre organizáciu BSA každé dva roky spoločnosť IDC. Za minulý rok 2013 skúmala používateľov počítačov na 34 trhoch. Do prieskumu zahrnula takmer 22.000 súkromných a firemných používateľov počítačov a viac ako 2000 IT manažérov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies