Podfinancované zdravotníctvo zápasí s čoraz väčším nedostatkom, tvrdí prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) J. Orosová

NETKY.SK • 4 Január 2024, 14:00 • 2 min
Podfinancované zdravotníctvo zápasí s čoraz väčším nedostatkom, tvrdí prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) J. Orosová

BRATISLAVA - Chronicky podfinancovaný zdravotnícky sektor zápasí z roka na rok s väčším nedostatkom. Nedostatkom personálu, financií, ale aj samotného záujmu o hľadanie efektívnych a predovšetkým systémových riešení. Uviedla to prezidentka Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP) Jaroslava Orosová.

slovakia

left justify in out

Rok 2023 bol podľa nej pre zväz mimoriadne náročný, pričom sa veľmi nelíšil od predchádzajúceho. "Skrátený rozpočet - boj o dofinancovanie, energetická kríza, personálna kríza, obrovská inflácia a mnoho iného ovplyvnili celý sektor zdravotníctva, ambulancie nevynímajúc," priblížila.

Ani zdanlivo pozitívne znejúce správy o dofinancovaní celého sektora či zvýšení miezd pre zdravotníkov v nemocniciach podľa Orosovej nedali ambulantnému sektoru veľa dôvodov na radosť. Podotkla, že vybojované zvýšenie zdrojov pre ambulancie ani zďaleka nereflektovalo ich reálne zvýšenie nákladov. "Toto všetko opäť prispelo k ďalšiemu zatváraniu ambulancií bez náhrady, keď tisíce pacientov zostali bez svojich lekárov, čo opäť len predĺžilo už aj tak vysoké čakacie doby na vyšetrenia," podotkla.

Zväz zároveň skritizoval, že nemal možnosť vyjadriť sa k väčšine legislatívnych zmien, ktoré platia od januára. Tvrdí tiež, že nemal možnosť sa na ne pripraviť. "Legislatívna smršť nám od 1. januára prichystala množstvo prekvapení, ktoré na nás čakajú vo forme rôznych zmien a povinností. Tieto novinky vôbec nie sú príjemné a opäť raz zaťažia poddimenzovaný personál v ambulanciách, čo v konečnom dôsledku pocíti najmä samotný pacient," ozrejmila Orosová.

Zdravotnícky sektor a predovšetkým jeho ambulantná časť je podľa jej slov pre neefektívne vynakladanie verejných zdrojov a prijímanie nesystémových opatrení nastavený veľmi negatívne a skepticky. "Systém 'jednou rukou dám a druhou dvakrát toľko vezmem' už nie je a nebude akceptovaný," dodala.

V tomto roku preto ZAP volá po sľúbenom odpolitizovaní zdravotníctva, zastavení populizmu a pochopení vážnosti situácie. "Je nevyhnutné, aby si nielen kompetentní na čele s vládou, ale i celá spoločnosť opäť nastavili správne priority. Pretože bez zdravých občanov nebude pre koho stavať cesty, rozvíjať vzdelávanie, kultúru a všetko ostatné, čo tvorí našu spoločnosť," skonštatovala prezidentka zväzu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / ZAP, Foto: SITA / Thinkstock (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies