Aktivisti tvrdia, že tento kanál je kontaminovaný

NETKY.SK • 26 September 2020, 08:36 • 2 min
Aktivisti tvrdia, že tento kanál je kontaminovaný

Spoločnosť JAVYS to však popiera. Pomôcť môže odtajnenie dokumentov jadrovej energetiky.

slovakia

left justify in out

Bratislava 26. septembra (TASR) - Kanál Manivier, ktorý preteká cez obec Žlkovce v okrese Hlohovec, je podľa aktivistov kontaminovaný. Tvrdia, že ide až o 100-násobné prekročenie limitov.

 

Povedal to Michal Daniška z občianskej iniciatívy Chceme zdravú krajinu. Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS), prevádzkovateľ jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach, robila podľa Danišku v kanáli meranie rádioaktivity. Výsledky nezverejnila.

 

 

JAVYS pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky zdôraznila, že vždy plnila a plní všetky predpisy a preto Daniškovo tvrdenie nekomentuje.

 

„My obyčajní ľudia sme museli prinútiť spoločnosť JAVYS, aby urobila merania rádioaktivity v tomto kanáli. Doteraz nechce zverejniť údaje, ktoré tam namerali,“ povedal Daniška.
 

 

Dodal, že JAVYS na verejných prerokovaniach uviedla, že spaľuje 12 percent rádioaktívneho odpadu zo zahraničia. Dáta, ktoré má Daniška k dispozícii z Úradu jadrového dozoru, ide o 35 až 45 percent za posledných päť rokov.

 

„V skutočnosti to je 865 ton rádioaktívnych kalov a sorbentov z jadrovej elektrárne z Talianska,“ povedal s a dodal, že sa môže rokovať aj s ďalšími krajinami o spaľovaní takéhoto odpadu.

 


Daniškovi sa nepáči ani fakt, že JAVYS nechce zverejniť informácie o spaľovaní rádioaktívneho odpadu. Odtajnenie dokumentov o jadrovej energetike týždeň avizoval minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO), čo by podľa aktivistu mohlo pomôcť.

 

JAVYS odmieta všetky obvinenia o tom, že sú prekročené limity rádioaktivity v kanáli Manivier, pretekajúcom cez obec Žlkovce v okrese Hlohovec. Informácie interpretované treťou stranou považuje spoločnosť za zavádzajúce, bez relevantných argumentov a odborných štúdií. "Spoločnosť JAVYS preto poskytne verejnosti k predmetnej téme v najbližších dňoch odborné stanovisko," povedala hovorkyňa spoločnosti Miriam Žiaková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies