Podľa politologičiek ženy prichádzajú do politiky často ako posledná záchrana

NETKY.SK • 7 Február 2011, 08:27 • 2 min
Podľa politologičiek ženy prichádzajú do politiky často ako posledná záchrana

Podľa politologičiek ženy prichádzajú do politiky často ako posledná záchrana

slovakia

left justify in out

img

Ženy v politike nie sú bežnou záležitosťou. Ich podiel v parlamentoch na celom svete predstavoval ku koncu minulého roka necelých 20 percent. Na Slovensku tvoria političky a ženy vo vedúcich pozíciách 15 percent.
"Je ich málo. Vláda je s výnimkou ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej a premiérky Ivety Radičovej čisto mužská. Vieme si tieto čísla predstaviť v opačnom garde a tvrdiť, že ide o rodovú rovnosť? Určite nie," komentovala pre TASR Ľubica Kobová z Katedry filozofie a dejín filozofie Univerzity Komenského v Bratislave. Ženina prítomnosť na čele štátu je pritom podľa nej nepochybne významná, najmä v symbolickej rovine. Spolu s tým však prichádza riziko jej zneužívania. "Americké politologičky zistili, že ženy do politiky prichádzajú často ako posledná záchrana a ako nástroj jej očistenia po škandáloch," vysvetlila Kobová, spolupracovníčka feministického združenia Aspekt.
V tejto oblasti výskum na Slovensku pokrivkáva, dosiaľ sa podľa Kobovej obmedzil len na analýzu bariér vstupu žien do politiky na úrovni politických strán, volebného systému, na počítanie toho, koľko žien v politike je, alebo na prvé analýzy mediálneho zobrazovania žien. "Na to, aby bolo možné o 'ženách v politike' na Slovensku podať spoľahlivejšie tvrdenia a podložené interpretácie skutočnosti, je treba v tejto oblasti naozaj rozvinúť rozsiahly výskum."
Rodová rovnosť bude podľa Kobovej existovať vtedy, keď si budeme vedieť bez problémov predstaviť, že v parlamente, vo vláde aj v ďalších významných funkciách v štáte je v konkrétnom volebnom období napr. 45 percent mužov a 55 percent žien, a je to tak v poriadku.
Rovnosť medzi ženami a mužmi nie je však len o politickej reprezentácii, o tom, že si ženy delia dôležité posty, tvrdí ďalej Kobová. "Ľudia pracujú v zamestnaní, v domácnosti, starajú sa o svojich blízkych, vzdelávajú sa, využívajú svoj voľný čas. Toto všetko sú miesta, kde treba premýšľať nad rodovou rovnosťou."

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies