Podľa ministra I. Uhliarika sa vykonal kus dobrej práce

NETKY.SK • 18 Október 2010, 11:53 • 2 min
Podľa ministra I. Uhliarika sa vykonal kus dobrej práce

Podľa ministra I. Uhliarika sa vykonal kus dobrej práce

slovakia

left justify in out

Po prvých sto dňoch vládnutia súčasného kabinetu možno podľa ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) povedať, že sa vykonal kus dobrej práce aj napriek tomu, že bývalá garnitúra zanechala dlh v zdravotníctve vo výške takmer 200 miliónov eur. Ako podotkol na dnešnej tlačovej konferencii, to sa odrazilo na zhoršenej kvalite služieb, menšej spokojnosti pacientov i zdravotníkov. Poznamenal, že teraz pred ním stojí ťažká úloha, a to vrátiť dôveru pacientov v zdravotníkov a zvýšiť ich kredit. "Verím, že ozdravenie slovenského zdravotníctva sa nám podarí."
Šéf rezortu ozrejmil, že šetrenie v rezorte sa začalo od samotného ministerstva, kde sa prepúšťaním zamestnancov do konca roku ušetrí 15 percent mzdových nákladov. Novovymenovaní riaditelia štátnych fakultných nemocníc majú zase o 20 percent nižšie platy ako ich predchodcovia. Ďalšie prostriedky, asi desať miliónov eur ročne, by podľa Uhliarika malo v sektore ušetriť zavedenie degresívnej marže na lieky pre nemocnice. Upozornil, že napriek šetreniu by do zdravotníctva malo prísť o 85 miliónov eur viac ako v tomto roku.
Ministerstvo zdravotníctva pod súčasným vedením predložilo štyri návrhy noviel zákonov, z čoho tri sú v súčasnosti v parlamente. Ako vysvetlil šéf rezortu, ich cieľom je zlepšiť postavenie pacientov v styku so zdravotníctvom, ako aj ochrániť ich pred vysokými doplatkami za lieky.
Opätovne sa má spustiť transformácia štátnych nemocníc, ktorú zastavil kabinet Roberta Fica, na akciové spoločnosti. Nemocnice majú aj naďalej ostať v 100-percentnom vlastníctve štátu. Uhliarik zdôraznil, že v tomto prípade ide o transformáciu a nie o privatizáciu. Tvrdí, že tento krok povedie k ozdraveniu nemocníc, ktoré budú musieť robiť audit, pričom sa tiež zavedie priama zodpovednosť manažmentov za hospodárenie zariadení.
Zrušiť sa tiež majú výmenné lístky od všeobecného lekára k špecialistovi, ktoré podľa Uhliarika šikanovali pacientov. Minister je tiež odhodlaný zvýšiť transparentnosť napríklad zverejňovaním zmlúv medzi zdravotnými poisťovňami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti na internete, šetriť na liekoch a zastaviť plytvanie v sektore.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies