Pod Tatrami štartuje Medzinárodný festival horských filmov

NETKY.SK • 14 Október 2015, 10:32 • 2 min
Pod Tatrami štartuje Medzinárodný festival horských filmov

POPRAD - Pod Tatrami dnes odštartuje 23. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov. Až do nedele 18. októbra ponúkne 54 snímok z 15 krajín. Slávnostné otvorenie festivalu sa uskutoční o 18:00 vo veľkej zasadačke Mestského úradu v Poprade.

slovakia

left justify in out

Nasledovať bude projekcia súťažných filmov vo dvoch blokoch. Okrem zahraničných snímok ako Umelci na Jorassoch či Ľadoví titani, čakajú návštevníčky a návštevníkov aj slovenské tituly. Deväťdesiatminútový film Akceptácia režiséra Jaroslava Matoušeka zobrazuje prechod 23 dolín a 18 vysokohorských sediel na lyžiach vo Vysokých Tatrách. Režiséri Braňo Molnár a Peter Magát vo svojom Bielom objatí zobrazujú milovníkov zimy a snehu a ich adrenalínové zážitky na pokraji pomyselnej priepasti.


Niektoré filmy budú premietať aj v Dome kultúry v Poprade, v kine Iskra v Kežmarku a v kine Mier v Spišskej Novej Vsi. V kine Mier začínajú s premietaním už dnes o 19:00, v Kežmarku uvedú niektoré snímky v piatok a sobotu o 19:00. Popradský Dom kultúry organizuje vo štvrtok a v piatok dopoludnia aj premietanie pre školy. V kongresovej hale Mestského úradu v Poprade budú súťažné bloky filmov premietať počas celého dňa.


Ako informovala riaditeľka festivalu Mária Hámorová, zo 103 prihlásených filmov postúpilo do súťaže 54 titulov. O cene Grand Prix za najlepší film aj o ostatných oceneniach bude počas nasledujúcich dní rozhodovať trojčlenná medzinárodná porota v zložení programový manažér Asociácie slovenských filmových klubov Jakub Zipster, poľský maliar a filmár Kryzstof Kokoryn a nemecký kronikár hôr Eberhard Jurgalski.


Spomedzi slovenských režisérov sa predstavia napríklad Róbert Vrlák a Norbert Karnay so snímkou Bikeslava, Pavol Barabáš so Suri či Peter Púchy s filmom Hory za to nemôžu, ktorý je spomienkou na dvoch horolezcov, ktorí zahynuli pod Dhaulágiri. V rámci medzinárodných snímok Hámorová upozornila aj na film K2, dotknúť sa neba. Ide o emotívny príbeh detí horolezcov, ktorí zahynuli na K2.
Hosťami festivalu budú tento rok Bob Shelfhout, ktorý prešiel od lezenia k písaniu kníh a zbieraniu informácií o himalájskych kopcoch či horolezcoch, a škótsky horolezec a horský vodca Sandy Allan. Ten v roku 2012 spolu s partnerom Rickom Allenom v priebehu osemnástich dní dokončil prvovýstup alpským štýlom na 10 km dlhý hrebeň Mazeno na Nanga Parbate.

 

Shelfhout sa predstaví s multimediálnou prezentáciou zameranou na históriu K2 v piatok o 18:00 vo veľkej zasadačke mestského úradu. Allan ponúkne multimediálnu prezentáciu spojenú s besedou v sobotu o 18:00. „Okrem filmov si budú môcť nielen Popradčania počas festivalu pozrieť aj výstavu fotografií Vlada Šifru s názvom Krajiny vo mne na Mestskom úrade v Poprade, ale aj výstavy, ktoré sú od konca septembra inštalované v nákupnom stredisku Max, a to výstavy Petra Hámora Okamihy a Luciana Očkovského Neznáme Grónsko. Umiestnené tam budú do nedele 18. októbra,“ uviedla riaditeľka filmového festivalu.


Filmový festival sa končí v nedeľu 18. októbra oficiálnym vyhlásením výsledkov filmovej súťaže a premietaním víťazných filmov. Počas festivalu vyvrcholí verejná zbierka Slovenského horolezeckého spolku JAMES na pomoc zemetrasením postihnutého Nepálu. V budove mestského úradu bude umiestnená pokladnička, do ktorej môžu diváci prispieť ľubovoľnou sumou. Oficiálne ukončenie zbierky bude vyhlásené počas víkendu 17. a 18. októbra. V rámci festivalu sa uskutoční aj Slovenský pohár v športovom lezení - boulderingu pre športových lezcov. Konať sa bude na Námestí Sv. Egídia v sobotu 17. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies