Počiatek by bol rád, keby letisko v Bratislave rozlietal štát, nie súkromník

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 13:00 • 2 min
Počiatek by bol rád, keby letisko v Bratislave rozlietal štát, nie súkromník

BRATISLAVA - Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) by bol radšej, keby sa letisko v Bratislave neprenajalo súkromníkovi formou koncesie na 30 rokov, ale naopak, zostalo by v réžii štátu.

slovakia

left justify in out

Ten by sa ho pokúsil "rozlietať" sám a v takom prípade by bola v hre napríklad aj súťaž na národného leteckého prepravcu.
     

"Bol by som osobne radšej, keby sa to podarilo formou bez koncesie," uviedol po dnešnom rokovaní vlády SR Počiatek. Definitívne rozhodnutie v tejto veci však podľa jeho slov ešte nepadlo. Rezort dopravy totiž vysúťažil poradcu na túto problematiku a čaká sa na definitívne vyhodnotenie všetkých možností. "Stále sú v hre oba scenáre," priblížil minister.
     

Konečný verdikt má padnúť v najbližších mesiacoch. "To znamená, že najneskôr do konca leta," avizoval šéf rezortu dopravy. V tejto chvíli je však podľa neho dôležité, že letisko je finančne stabilizované, takže je čas rozhodovať o tom, ktorým smerom sa uberie.
     

Manažment letiska podľa ministra komunikuje s prepravcami takmer po celom svete a hľadá dohody na nové linky, či už pre osobnú, alebo nákladnú prepravu. "Je to živý proces a práve aj to ovplyvní finálne rozhodnutie o tom, ktorým smerom sa ubrať," konštatoval Počiatek.
     

S návrhom 30-ročného prenájmu letiska v hlavnom meste prišiel bývalý minister dopravy Ján Figeľ (KDH). Začal aj súťaž na poradcu v tejto veci, dokončila sa však až za súčasného vedenia ministerstva.

 

Dnes Figeľ tvrdí, že minister Počiatek doposiaľ nič podstatné s bratislavským letiskom neurobil. "Koncept koncesie a rozbehnutej súťaže na poradcu zdedil po vláde Ivety Radičovej, ale napriek dvom rokom pôsobenia vo funkcii neurobil žiadne rozhodnutie," uviedol pre TASR hovorca KDH Matej Kováč. 
      

Zrušenie plánovanej koncesie by podľa neho vrátilo bratislavské letisko späť o päť rokov. Teda "do obdobia, keď sa tam šafárilo za ministra Vážneho". "Stopnutie zabrzdí potrebný rozvoj letiska a ešte viac zníži konkurencieschopnosť oproti okolitým medzinárodným letiskám v regióne," dodal Kováč.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies