Pochybenia v sociálnych podnikoch som odhalila ešte ja

NETKY.SK • 30 September 2010, 07:13 • 2 min
Pochybenia v sociálnych podnikoch som odhalila ešte ja

Pochybenia v sociálnych podnikoch som odhalila ešte ja

slovakia

left justify in out

img

Pochybenia pilotných sociálnych podnikov, o ktorých informovala štátna tajomníčka ministerstva práce Lucia Nicholsonová (SaS), odhalilo ešte bývalé vedenie rezortu práce. "Tie nedostatky nezistila pani Nicholsonová, tvária sa obidvaja aj s pánom Mihálom (minister práce Jozef Mihál, pozn. TASR), ako keby objavili teplú vodu. Nedostatky sú tam z minulého roku, z roku 2008," reagovala na dnešné vyhlásenia nového vedenia rezortu práce exministerka a poslankyňa za opozičný Smer-SD Viera Tomanová.
Podľa Nicholsonovej došlo v sociálnych podnikoch k porušeniu pravidiel štátnej pomoci a narušeniu súťaže, ministerstvo chce preto žiadať všetky poskytnuté peniaze späť. "Prakticky všetky zmluvy so sociálnymi podnikmi boli uzatvorené nezákonne," vyhlásila dnes popoludní štátna tajomníčka. Podnikom bolo zo štátnej pokladnice vyplatených 10,8 milióna eur.
Tomanová však tvrdí, že k narušeniu štátnej súťaže nedošlo. Podľa nej to dokazujú kontroly, ako aj audit nadnárodnej spoločnosti. "Máme zrejme úplne novú expertku, pani Nicholsonovú, ktorá vie hovoriť o tom, čo je štátna pomoc," podotkla. Presné určenia štátnej pomoci totiž podľa nej ešte nie je jasné ani Európskej komisii (EK) a členské krajiny Európskej únie (EÚ) o tejto problematike pravidelne diskutujú. "Som veľmi prekvapená, že si to trúfa pani štátna tajomníčka so svojim stredoškolským vzdelaním posúdiť a zistiť," upozornila.
Exministerka tiež dodala, že necíti za problémy v pilotných sociálnych podnikoch politickú zodpovednosť. "Mala som interný dozorný monitorovací výbor, ktorý mi odporúčal, ktoré projekty mám schváliť. Odporučil aj sociálne podniky, nemám dôvod, prečo by som odborných pracovníkov nerešpektovala," zdôraznila.
Súčasné vedenie rezortu práce podalo v súvislosti so sociálnymi podnikmi aj podnet na špeciálnu prokuratúru, na neznámeho páchateľa. "Mohlo dôjsť k spáchaniu trestného činu, budeme s napätím očakávať, aké trestnoprávne konanie a voči komu sa začne," avizovala dnes Nicholsonová.
Zodpovednosť za dianie v pilotných sociálnych podnikoch nesie podľa nej bývalá šéfka rezortu. "Ja neviem, aká bola trestnoprávna zodpovednosť pani exministerky, ale politickú zodpovednosť vnímam na 100 %," dodala. Zároveň podotkla, že bývalé vedenie Európskeho sociálneho fondu (ESF) konalo podľa jej informácií na základe príkazu zhora.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies