Pochod vďaky SNP: Premiér vyzval k väčšiemu sebavedomiu a k vlastenectvu

NETKY.SK • 18 Január 2014, 12:21 • 2 min
Pochod vďaky SNP: Premiér vyzval k väčšiemu sebavedomiu a k vlastenectvu

CIGEĽ – K vlastenectvu a väčšiemu sebavedomiu vyzval premiér Robert Fico počas svojho príhovoru k účastníkom 39. ročníka Pochodu vďaky SNP, ktorý sa dnes uskutočnil nad partizánskou obcou Cigeľ v okrese Prievidza.

slovakia

left justify in out

Uviedol, že vlastenectvo sa prejavuje napríklad aj účasťou na takomto podujatí, ktoré patrí medzi najstaršie a najväčšie zimné turistické akcie na Slovensku. Je venované pamiatke umučených a padlých bojovníkov proti nacizmu z tejto obce. Vlastenectvo sa podľa Fica prejavuje aj úctou k štátnym symbolom, napríklad zložením čiapky, keď hrá slovenská hymna.

Pred slávnostným otvorením podujatia položil premiér v sprievode organizátorov, starostu obce Cigeľ Štefana Mjartana a primátora Handlovej Rudolfa Podobu, veniec k miestnemu Pamätníku SNP. Pamiatku obetí si rovnakým spôsobom uctil aj veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Pavol Maratovič Kuznecov, veľvyslanec Rumunskej republiky v SR Florin Vodita a slovenský veľvyslanec v Moskve Jozef Migaš. Na pietnom akte sa zúčastnili aj niektorí poslanci Národnej rady SR, predstavitelia Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov, politických strán, Trenčianskeho samosprávneho kraja, samosprávy okresu Prievidza a ďalší hostia.

Starosta Cigľa pripomenul, že pochod začala organizovať hŕstka nadšencov ako spomienku na tragické udalosti z 13. januára 1945, keď nemeckí vojaci obkľúčili a prepadli v skorých ranných hodinách obec, pretože jej obyvatelia podporovali partizánov operujúcich v pohorí Vtáčnik. Niektorých občanov mučili a aj zavraždili v miestnej krčme. Potom do Prievidze odvliekli 126 Cigeľčanov, kde ich gestapo kruto vypočúvalo. Z nich osem sa už domov nikdy nevrátilo. V boji proti nemeckému nacizmu zahynulo 24 obyvateľov obce. Ich mená sú natrvalo vyryté do Pamätníka SNP.

Po pietnom akte sa turisti vydali na pochod. K dispozícii mali sedem trás, mohli si vybrať trasu podľa svojej kondície a schopností. Pre najnáročnejších to bola 20-kilometrová trasa vedúca z Cigľa na Biely kameň a späť, s prevýšením 660 metrov. Ďalšia, približne 15-kilometrová trasa smerovala z Cigľa do Handlovej. Na pochode sa dovedna zúčastnilo 1577 turistov všetkých vekových kategórií. Podľa Mjartana je to síce asi o 300 účastníkov menej ako v minulom roku, ale pre nedostatok snehu, tentoraz neprišli turisti uprednostňujúci beh na lyžiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies