Počet zranených detí počas leta rastie

NETKY.SK • 27 August 2015, 10:44 • 2 min
Počet zranených detí počas leta rastie

BRATISLAVA - Počas tohto leta záchranári ošetrili 1 337 detí, čo je oproti vlaňajšku nárast o 200 prípadov a o 100 viac ako v roku 2013. Najviac zranení si deti privodili v Prešovskom kraji, až 274 úrazov a najmenej zranení, 99, evidovali v Trnavskom kraji. Agentúru SITA o tom informoval hovorca záchranárov Boris Chmel.

slovakia

left justify in out

V lete ošetrili priemerne 22 detí denne, ktoré skončili v opatere záchranárov. Ako ďalej informuje Chmel, tento počet sa oproti minulým rokom zvyšuje. "Pred posledným víkendom by si preto mali rodičia dať na svoje ratolesti pozor," uviedol Chmel a dodal, že aj napriek snahe ich neustále sledovať sa vždy môže prihodiť nešťastie. "Stačí len pár sekúnd, malá nepozornosť a zranenie, často aj vážne, je na svete. A zvyčajne ide o úraz, ktorý nikto nečaká a nepredvída," skonštatoval.


Ak sa aj dieťaťu stane úraz, treba zhodnotiť situáciu a pokúsiť sa zachovať chladnú hlavu. "Najprv vizuálne zhodnoťte, či je situácia vážna a je nutné zavolať pomoc. Ak áno, treba vytočiť číslo 155, kde musíte jasne a presne popísať situáciu. Počúvať otázky operátora a hovoriť zrozumiteľne, aby dokázal čo rýchlejšie vyhodnotiť situáciu a poslať pomoc. A do príchodu záchranárov poskytovať prvú pomoc," vysvetlil hovorca. Ako doplnil, pri prvej pomoci postupujeme od najhoršieho, čiže zastavenia masívneho krvácania, uvoľnenia dýchacích ciest, resuscitácie nedýchajúceho, uloženia ho do stabilizovanej polohy a až potom ošetrujeme iné poranenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies