Počet podvodov na senioroch stále stúpa, denne prichádzajú o tisíce eur!

NETKY.SK • 13 December 2023, 12:30 • 2 min
Počet podvodov na senioroch stále stúpa, denne prichádzajú o tisíce eur!

BRATISLAVA - Podvody na senioroch dosahujú alarmujúce rozmery, keď zlodeji využívajú rôzne triky na oklamanie starších ľudí. V najnovšom prípade podvodníci oklamali manželský pár, ktorý položil v blízkosti obchodného centra na nábreží Dunaja na trávnatú časť 12 500 €. Po tom čo sa stali obeťami podvodu policajtom oznámili, že ich kontaktoval muž vydávajúci sa za policajta. V ďalšom aktuálnom prípade, našťastie, konanie neznámeho páchateľa prekazil zamestnanec banky, ktorému sa požiadavka o výber 10 000 € zo strany seniorky javila podozrivou, a preto privolal políciu.

slovakia

left justify in out

SLABÁ KOMUNIKÁCIA so staršími príbuznými na tému podvodov veľmi pomáha podvodníkom okrádať seniorov o ich celoživotné úspory.  NEODKLADAJTE ROZHOVOR so staršími príbuznými na tému podvodov, aby nebolo neskoro, tak ako v prípade dvoch včerajších podvodných konaní.

 

Prvý prípad sa stal manželskému páru, ktorý položil v blízkosti obchodného centra na nábreží Dunaja na trávnatú časť 12 500 €. Po tom čo sa stali obeťami podvodu policajtom oznámili, že ich kontaktoval muž vydávajúci sa za policajta. Informoval ich o dopravnej nehode ich syna, pri ktorej bol vinníkom a vážne zranil dieťa. V telefonáte dodal, že jeho rodičia sú ochotní pristúpiť k mimosúdnemu vyrovnaniu a ako odškodné požadujú 40 000 €.

 

Dôverčiví seniori prijali ponuku mimosúdneho riešenia dopravnej nehody a informovali ,,policajta“, že doma majú iba 3000 €. To však bolo málo, a preto dostali pokyn, aby vybrali z bankového účtu ďalších 9 500 €, ktoré majú odložiť na tráve v blízkosti obchodného centra na nábreží Dunaja. Manželský pár poslúchol a požadovanú finančnú hotovosť položil na dohodnuté miesto.

 

Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva PZ Bratislava IV začali v tejto súvislosti trestné stíhanie pre zločin podvodu.

V druhom prípade konanie neznámeho páchateľa prekazil zamestnanec banky, ktorému sa požiadavka o výber 10 000 € zo strany seniorky javila podozrivou, a preto privolal políciu. Seniorka uviedla skutočným policajtom, že ju oslovil neznámy muž, ktorý sa predstavil ako ,,policajt Šufliarsky z Krajskej polície“. V telefonáte na pevnú linku a následne na mobilné číslo ju vystrašil informáciou, že práve prebieha policajná akcia zameraná na zlodejov, ktorí spolupracujú s pracovníkmi banky a okrádajú klientov. Podľa jeho slov seniorka figurovala na prvom mieste v zozname ľudí, ktorí majú byť okradnutí. Poškodenej viac informácií nebolo treba, a vybrala sa do banky. ,,Policajt“ ju ešte poučil, že v prípade,  ak jej odmietnu vydať peniaze, tak si má zrušiť účet. Výber peňazí a ani zrušenie bankového účtu sa neuskutočnilo vďaka prístupu zamestnanca banky.

 

Na Okresnom riaditeľstve PZ v Bratislave V bolo začaté v tomto prípade trestné stíhanie pre zločin podvodu v štádiu pokusu.

 

Scenárov podvodných konaní je už naozaj veľa, a preto je veľmi dôležité uplatňovať nasledovné rady a odporúčania:

  1. Ak Vás akákoľvek osoba (policajt, lekár, právnik, advokát) informuje o rôznych situáciách s Vašimi príbuznými a pýta od Vás finančnú hotovosť OVERTE si, či sa informácie zakladajú na PRAVDE. Ukončite hovor a zavolajte svojím príbuzným!
  2. Policajti, lekári, advokáti nikdy nežiadajú prostredníctvom komunikácie cez telefón,  riešenie prípadov a už vôbec nepožadujú, aby ste finančné prostriedky ponechali na verejných miestach, vyhodili z okna, alebo odovzdali neznámym osobám!
  3. V žiadnom prípade neodkladajte finančnú hotovosť na miesta ako sú smetné koše, kríky, trávnatý porast, pod motorového vozidlá.
  4. Požiadavka o vyhodenie peňazí z balkóna alebo cez okno je jasným signálom podvodu!
  5. Neodovzdávajte peniaze cudzím osobám!
  6. Ak by na Vás volajúci lekár, či policajt naliehal s odovzdaním peňazí, alebo cenností VOLAJTE VŽDY NA ČÍSLO 158!

 

Dôležitá pripomienka:

  • Polícia nikdy nerieši vyšetrovanie dopravných nehôd mimosúdnym vysporiadaním – zaplatením finančných prostriedkov.
  • Opakovane Vás žiadame, aby ste komunikovali so svojimi staršími príbuznými a informovali ich o podvodných praktikách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MV SR / Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave, Foto: Pluska / Facebook (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies