V nemocnici Bory budú pri liečbe onkopacientov využívať inovatívny prístroj

NETKY.SK • 27 Júl 2023, 18:45 • 2 min
V nemocnici Bory budú pri liečbe onkopacientov využívať inovatívny prístroj

Bratislava-Moderné zdravotnícke zariadenie prichádza s unikátnou novinkou

slovakia

left justify in out

Život vie byť občas krutý, najmä ak sú jeho súčasťou vážnejšie choroby. Na to, aby ich človek mohol prekonať, potrebuje dostatok pevnej vôle, trpezlivosti, optimizmu i podpory najbližšieho okolia. V ideálnom prípade sa z ochorenia dostane pomerne rýchlo a bez následkov, inokedy je potrebné absolvovanie náročnejších procedúr, ktoré vedú k uzdraveniu. Pri liečbe je dôležité i adekvátne vybavenie zdravotníckeho zariadenia. V novej nemocnici Bory budú pre onkologických pacientov využívať moderný prístroj. 

 

V bratislavskej nemocnici budú pri liečbe onkologických pacientov využívať kybernetický nôž. Ide o robotický prístroj vhodný napríklad na ožarovanie malých nádorov v mozgu, pľúcach či v prostate. Využiť sa dá aj pri ožarovaní metastáz v pečeni, mozgu alebo v uzlinách. TASR o tom informovala marketingová špecialistka siete nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare Bibiána Ovečková.

 

"Systém vie sledovať pozíciu nádoru počas ožarovania, reaguje na najmenšie pohyby pacienta, ktorý leží pri liečbe na stole. Kybernetický nôž používa rotujúce robotické rameno, ktoré sa pohybuje a ohýba okolo pacienta, aby zacielilo na nádory s vysokou presnosťou. Mimoriadna presnosť prístroja umožňuje používať veľmi vysoké dávky žiarenia," priblížila Bibiána Ovečková.

 

Kybernetický nôž v nemocnici Bory je prvým na Slovensku. Môže sa využiť jednorazovo ako alternatíva k operačnému odstráneniu nádoru, ale aj ako opakované stereotaktické ožarovanie.

 

"Počet frakcií, respektíve opakovaní, je oveľa nižší ako pri klasickom ožarovaní, často až päťnásobne," doplnila Ovečková. Nemocnica deklarovala, že prístrojom vie ročne liečiť 300 pacientov. Má ho zazmluvnený so súkromnými zdravotnými poisťovňami Dôvera a Union. So štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou o tom rokuje. Spustenie kybernetického noža víta aj výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine Eva Kováčová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies