Európska únia predstavila ďalšiu pomoc pre európskych poľnohospodárov

NETKY.SK • 26 Júl 2019, 17:21 • 2 min
Európska únia predstavila ďalšiu pomoc pre európskych poľnohospodárov

BUSEL - Európska komisia (EK) oznámila, že podporí poľnohospodárov v krajinách EÚ, ktorí čelia výnimočne suchému obdobiu.

slovakia

left justify in out

Podľa oznámenia, ktoré eurokomisia zopakovala v piatok, európski poľnohospodári budú môcť na jednej strane získať vyššie percento záloh na priame platby a platby na rozvoj vidieka, a na strane druhej - aby mohli kŕmiť svoje zvieratá -, budú mať väčšiu flexibilitu pri využívaní pôdy, ktorá sa za normálnych okolností nepoužíva na výrobné účely.

 

Eurokomisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan v správe pre médiá upozornil, že dlhodobé teplotné podmienky majú priamy dopad na európskych poľnohospodárov.

 

"Komisia udržiava úzke kontakty s členskými štátmi a posudzuje situáciu na mieste. Sme pripravení pomôcť poľnohospodárom postihnutým suchom. Rozhodli sme sa preto zaviesť vyššie preddavky na platby, ako aj výnimky z určitých pravidiel ekologizácie s cieľom uľahčiť výrobu krmív pre zvieratá," opísal situáciu komisár.

 

img

 

Podľa jeho slov okrem podpory poskytovanej v rámci spoločnej poľnohospodárskej politiky sa prijali aj dve rozhodnutia na pomoc poľnohospodárom.

 

Tí budú môcť získať vyššie zálohy, keď až 70 % ich priamych platieb a 85 % platieb týkajúcich sa rozvoja vidieka bude k dispozícii už v polovici októbra - na oživenie ich peňažných tokov.

 

Rovnako eurokomisia prijala aj výnimky z určitých požiadaviek na ekologizáciu. Tie sa budú vzťahovať na diverzifikáciu plodín a pravidiel v oblasti ekologického využitia pôdy ležiacej úhorom. Komisia môže zvážiť aj prijatie ďalších výnimiek týkajúcich sa ekologizácie agrárnej pôdy, ktoré poľnohospodárom umožnia väčšiu flexibilitu pri výrobe krmív.

 

Komisia pripomenula, že okrem neustáleho vyhodnocovania a analyzovania situácie so suchom prostredníctvom európskej sústavy vesmírnych družíc je v úzkom kontakte so všetkými členskými štátmi EÚ, aby získavala aktuálne informácie o dopadoch sucha pre poľnohospodárov na čo najnižšej možnej miestnej úrovni.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies