Súd by mal rozhodnúť o stíhaní zadržaných vyšetrovateľov NAKA už dnes!

NETKY.SK • 15 September 2021, 11:56 • 2 min
Súd by mal rozhodnúť o stíhaní zadržaných vyšetrovateľov NAKA už dnes!

BRATISLAVA - Sudca by mal rozhodovať práve dnes o návrhu prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave stíhať tri osoby zadržané v rámci pondelkovej akcie Úradu inšpekčnej služby.

slovakia

left justify in out

"Prokurátor KP Bratislava podal dňa 15. septembra 2021 na OS Bratislava III návrh na väzobné stíhanie piatich obvinených osôb, a to z dôvodu, aby neovplyvňovali svedkov a nepokračovali v páchaní trestnej činnosti," TASR o tom informoval hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

 

Prečítajte si: Prokurátor obvinil dočasne povereného šéfa inšpekcie Scholza

 

Neoficiálne informácie

Návrh na väzobné stíhanie bol podaný na dočasne povereného šéfa ÚIS Petra Scholza a príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu a Pavla Ďurku.

 

Petra Scholza obvinili z pokračovacieho zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a zo zločinu marenia spravodlivosti. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR v utorok poskytol hovorca Skladan.

 

"Prokurátor KP Bratislava po tom, čo dňa 10. septembra 2021 vydal uznesenie o začatí trestného stíhania, vzniesol dňa 14. septembra 2021 obvinenie P. S. pre pokračovací zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločin marenia spravodlivosti," sprostredkoval Skladan stanovisko KP Bratislava.

 

Peter Scholz bol zadržaný v pondelok 13. 9.. V trestnej veci vedenej pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa vyšetrovateľ ÚIS obvinil štyroch príslušníkov NAKA. "Dňa 14. septembra 2021 vzniesol obvinenie štyrom príslušníkom Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru, odbor Bratislava, J. Č., P. Ď., M. S. a Š. M., ktorí budú za účasti ich obhajcov vypočutí," doplnil hovorca.

 

Dvojicu príslušníkov NAKA Jána Čurillu a Pavla Ďurku obvinili v pondelok aj v trestnej veci takzvaného ovplyvňovania pravdivosti výpovedí svedkov.

 

Možno vás zaujme: AKTUALIZÁCIA: Peter Kovařík nevie, prečo inšpekcia zaistila vyšetrovateľov NAKA

 

Obvinenie Čurillu a Ďurku priamo nadväzuje na prípad údajného manipulovania svedkov veľkých káuz, v ktorej už čelia trestnému stíhaniu Peter Petrov s Matejom Zemanom a Csaba Dömötör je odsúdený. Dvojicu elitných policajtov z NAKA obvinil vyšetrovateľ Michal Vyšváder z policajnej inšpekcie.

 

Jeho meno však bolo taktiež na realizačnom návrhu, ktorý cez víkend unikol z NAKA. Podľa neho sa pripravovalo obvinenie piatich osôb zo zločinu založenia zločineckej skupiny.

 

Vyšváder bol v dokumente spolu s pôvodnou šéfkou inšpekčného tímu Dianou Santusovou, bývalým šéfom NAKA Branislavom Zurianom a Jánom Kaľavským. Kaľavský je exoperatívcom NAKA, ktorý teraz spolupracuje s inšpekciou.

 

Pán X

Na čele skupiny mal podľa realizačného návrhu stáť práve Pán X. Táto prezývka sa používa pre Petra Košča obvineného z podplácania bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

 

Inšpekcia sa opiera o dôkazy, ktoré si zbierala ešte na spomínanú trojicu Petrova. Pribudli aj nové informácie. Jána Čurillu a Pavla Ďurku nahrával kolega, ktorý už mesiace spolupracuje s inšpekciou a vypovedá o exkolegoch. Ján Kaľavský svedčí o údajnom manipulovaní svedkov a prispôsobovaní výpovedí, on však obvinený nie je.

 

V máji 2021 chodil po kanceláriách, stretával sa aj s policajtami a rozhovory nahrával. Súd toto odpočúvanie dovolil. Z prepisu jednej z nahrávok vyplýva, že sa policajti bavili o dávnejšom prípade takáčovca Martina Mikulca. Práve v súvislosti s týmto prípadom je dvojica vyšetrovateľov z tímu Očistec obvinená.

 

Zabránili výpovedi?

Podľa Úradu inšpekčnej služby mali títo vyšetrovatelia zabrániť výpovedi dnes už nebohého takáčovca Martina Mikulca.

 

U tohto muža NAKA urobila v polovici mája minulého roka domovú prehliadku. Mikulec si tam spolu s ďalším chlapíkom viezol nábytok na zariadenie domu. Po Mikulcovi vyhlásili pátranie, ale Čurilla sa s ním mal telefonicky spojiť. Počas rozhovoru ho hľadaný muž údajne uistil, že chce spolupracovať s políciou a vráti sa na Slovensko. Mikulcov zámer vrátiť sa domov a vypovedať mala policajtom potvrdiť aj ďalšia známa postava veľkých káuz – podnikateľ Peter Petrov alias Tiger.

 

Tu už  vyšetrovatelia nemali súhlasiť s návratom Mikulca domov. Vraj žiadali Petrova, aby zariadil, že Mikulec naspäť nepocestuje, lebo bude na hraniciach zadržaný. Podľa obvinenia mali argumentovať tým, že ide vypovedať iný člen gangu,  Mikulec teda skončil. Po Petrovovej intervencii napokon naozaj na Slovensko nedorazil. Mikulca našli začiatkom augusta minulého roka obeseného v Zlíne v susednej Českej republike.

 

Policajti Čurilla s Ďurkom teda zabránili prítomnosti aj výsluchu obvineného takáčovca Mikulca, čo hodnotí ako marenie spravodlivosti.

 

 

Proti obvineným vyšetrovateľom vypovedal ich bývalý kolega Ján Káľavský. Potvrdil, že najprv Čurilla aj pred ním volal Mikulcovi, aby sa vrátil na Slovensko, lebo s ním musia urobiť úkony. Kaľavskému sa zdalo zvláštne, prečo potom bolo po Mikulcovi vyhlásené pátranie.

 

Dôležitá udalosť

Kaľavský tvrdí, že pred Čurillom s Ďurkom pustil na hlasitý odposluch v mobile hovor s Petrovom. Ten im mal zreprodukovať, že Mikulec chce ísť vypovedať.

 

Kaľavský opísal reakciu vyšetrovateľov

Jeden z nich neverbálne pokývali na znak nesúhlasu, že nemá ísť naspäť. Údajne chceli, nech ho Petrov zastaví. Pri telefonáte malo byť viacero ľudí z tímu, ktorý vyšetroval takáčovcov. Potom sa mal dozvedieť, že Mikulca vtedy nechceli na Slovensku preto, lebo nemal službu „ten správny sudca”, ktorý by rozhodoval o jeho väzbe.

 

Odposluchy a nahrávky

Slovenská informačná služba vo februári tohto roka odpočúvala Petrova. Ten mal neidentifikovanej osobe v telefóne opisovať, ako policajtovi Čurillovi ešte v lete 2020 údajne povedal, že mafián Mikulec sa vracia na Slovensko.

 

Podľa Denníka N sú obvinení preto, lebo chceli stíhať ľudí z inšpekcie pre podozrenie z korupcie, no než stihli niekoho obviniť, zastavila ich Generálna prokuratúra. Uznesenie o začatí trestného stíhania stopol námestník generálneho prokurátora Jozef Kandera. Umožnil mu to paragraf 363.

 

Inšpekcia tvrdí, že je „jednoznačne preukázané vedomé konanie obvineného Pavla Ďurku v tom, že doplnil výpoveď Csabu Dömötöra”. Nie je známe, či prokurátor podá návrh na väzbu pre oboch obvinených vyšetrovateľov NAKA. 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies