Počet párov, ktorým sa nedarí otehotnieť rapídne narastá. Čo je príčinou?

NETKY.SK • 19 Marec 2018, 07:24 • 2 min
Počet párov, ktorým sa nedarí otehotnieť rapídne narastá. Čo je príčinou?

BRATISLAVA – V posledných rokoch sa v spoločnosti čoraz častejšie stretávame s pármi, ktoré aj napriek dlhodobému snaženiu sa o dieťa, sú neúspešné a musia sa o pomoc obrátiť na odborníkov.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku má problém otehotnieť v priemere každý šiesty pár. Ak sa páru nedarí otehotnieť viac ako rok, odporúča sa návšteva odborného lekára. Najväčším problémom je kvalita spermií. Muži ich majú čoraz menej. Pred 20 rokmi bola norma 100-miliónov spermií na jeden mililiter, dnes toto číslo rapídne kleslo na 15-miliónov.

 

„My vieme, že stačí 15 miliónov a štyri percentá morfologických spermií na to, aby bol muž plodný," vysvetľuje andrológ Martin Hrivňák. Ten uviedol, že až v 55% prípadov za neplodnosť môže muž. Príčiny sú rôzne, najčastejšie k nim však patria infekcie močovo-pohlavných ciest, hormonálne problémy alebo zväčšené žily v oblasti semenníkov.

 

Pri týchto diagnózach pomôžu lieky alebo operácia. „A potom pomerne veľké percento príčin nepoznáme. Nevieme, prečo má muž zlý spermiogram. Odporúčame výživové doplnky s obsahom mioinoziltolu a anatioxidantov," priznáva Hrivňák. Informoval portál tvnoviny.sk.

 

Pomôcť môže aj zmena životného štýlu. Vyradenie alkoholu, skoncovanie s fajčením či snaha sa vyvarovať stresu. Tieto faktory môžu negatívne ovplyvňovať plodnosť.  

 

„Akonáhle sme v strese, tak sa mení chemická rovnováha v našom organizme. To znamená, že môžeme povedať, že psychické prežívanie ovplyvňuje aj samotné telesné prežívanie. Ako náhle sa páry snažia o splodenie potomka a nedarí sa im, tak to v nich spúšťa depresívne naladenie pocity viny a to zároveň ovplyvňuje ich reprodukčnú funkciu," vysvetľuje psychológ Robert Krause. Ten párom odporúča, aby zbytočne netlačili „na pílu“, boli prirodzení a spontánni pri sexuálnom akte a snažili sa nevnímať tlaky okolia.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies