Počet obyvateľov Bratislavy stúpa, no nie vďaka pôrodnosti, ale migráciou

NETKY.SK • 30 December 2023, 17:16 • 2 min
Počet obyvateľov Bratislavy stúpa, no nie vďaka pôrodnosti, ale migráciou

BRATISLAVA - Počet obyvateľov hlavného mesta od začiatku nového milénia pravidelne stúpal. V posledných dvoch rokoch 2021 a 2022 však počet „Bratislavčanov“ rástol skôr kvôli migrácii a sťahovaniu sa ľudí do metropoly ako kvôli pôrodnosti. Čo je však horšie, počet živonarodených detí bol v týchto dvoch rokoch nižší ako počet zaregistrovaných úmrtí.

slovakia

left justify in out

Trend nárastu stále trvá

Podľa údajov Štatistického úradu SR napriek tomu, že práve migrácia prispieva k nárastu počtu obyvateľov Bratislavy, znížil sa aj počet prisťahovaných osôb do hlavného mesta. Kým pred vypuknutím pandémie koronavírusu to bývalo 2- až 3-tisíc ľudí ročne, vlani a predvlani ich bolo „len“ okolo 1 500.

 

Aj to však stačilo na to, aby celkový počet obyvateľov Bratislavy v uplynulom roku neklesol, ale mierne stúpol. „Bratislava si tak udržala trend posledných 20 rokov, keď počet jej obyvateľov sa každý rok pomaly navyšoval,“ konštatujú štatisti s tým, že najväčšie mesto na Slovensku malo ku koncu minulého roku takmer 477-tisíc obyvateľov.

Kultúra dobieha predkovidové čísla

Hlavné mesto zaznamenalo tiež postupný návrat záujmu verejnosti o kultúru po dvoch rokoch prepadov spôsobených pandémiou koronavírusu. Kým kinám stále chýbalo viac ako 39 % návštevníkov zo stavu z roku 2019, galérie s chýbajúcimi necelými 14 % sa najviac priblížili návštevnosti spred troch rokov.

 

Kiná premietajúce v hlavnom meste počas minulého roka predali vyše milión vstupeniek. Pred pandémiou však bola priemerná ročná návštevnosť viac ako 1,7 milióna divákov. Rovnaký trend postupného dobiehania predkovidových čísel zaznamenali aj múzeá. Počet ich návštevníkov síce vlani prekonal 500-tisíc osôb, stále to však boli len dve tretiny z počtu návštevníkov v roku 2019.

 

Najlepšie sa po pandémii naštartovali galérie, v roku 2022 ich navštívilo 95-tisíc návštevníkov a na dosiahnutie návštevnosti v roku 2019 im chýbalo len takmer 13-tisíc ľudí.

 

Mestská hromadná doprava sa vrátila do „normálu“

Ďalším zo zaujímavých ukazovateľov je počet prepravených osôb mestskou hromadnou dopravou. Cestujúci na území mesta uskutočnili viac ako 223 miliónov ciest, čo predstavuje medziročný nárast o 34 % (o 57 miliónov cestujúcich), čím takmer úplne vymazali prepad čísel, ktorý nastal počas pandémie koronavírusu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport / Štatistický úrad SR, Foto: FinReport / Freepik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies