Počet obetí protivládnych protestov vo Venezuele stúpol na najmenej 28

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 08:19 • 2 min
Počet obetí protivládnych protestov vo Venezuele stúpol na najmenej 28

CARACAS - Na 28 stúpol počet obetí mesiac trvajúcich násilných demonštrácií vo Venezuele. Podľa agentúry Reuters to vo štvrtok vyhlásila venezuelská generálna prokurátorka Luisa Ortegová Diazová.

slovakia

left justify in out

Najnovšia bilancia obetí násilných protestov prišla po nariadení súdu, ktorý opozičným starostom prikázal rozobrať barikády postavené demonštrantami v uliciach. Diazová to uviedla na okraj zasadania Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve. Ako spresnila, 1293 zadržaných osôb prepustili a vo väzbe zostáva 104 obvinených zo závažných zločinov, ktorých sa mali dopustiť počas protivládnych demonštrácií.
      

"Potrebujeme uistiť, že tu neexistuje beztrestnosť a musí prebehnúť vyšetrovanie s cieľom určiť, či sú títo ľudia, ktorí sú vo väzbe, tvorcami týchto vrážd," povedala Diazová.
      

Venezuelský prezident Nicolás Maduro, bývalý vodič autobusu a nástupca Huga Cháveza, vyhlásil víťazstvo nad pokusom ultrapravicových provokatérov o "prevrat", pripomenula agentúra Reuters.
      

Protivládne demonštrácie v krajine si vyžiadali najmenej 300 zranených. Protesty sa začali začiatkom februára na západe krajiny, odkiaľ sa preniesli aj do hlavného mesta. Za demonštráciami sú hlavne nespokojní študenti, ktorí sa snažia poukázať na rekordne vysokú infláciu v krajine, nedostatok základných potravín od toaletného papiera po mlieko a vysokú kriminalitu.
      

Miera inflácie vo Venezuele na konci minulého roka dosahovala viac než 56 percent. Krajina je na piatom mieste na svete, čo sa týka počtu vrážd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies