Británia zmrazila aktíva oceliarskeho a ťažobného gigantu Evraz

NETKY.SK • 6 Máj 2022, 06:37 • 2 min
Británia zmrazila aktíva oceliarskeho a ťažobného gigantu Evraz

LONDÝN – Britská vláda oznámila vo štvrtok, že zmrazila aktíva oceliarskeho a ťažobného gigantu Evraz. Táto spoločnosť má totiž podľa britskej vlády strategický význam pre vojenské ťaženie ruskej armády na Ukrajine a jej hlavným akcionárom je ruský oligarcha Roman Abramovič. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Britská vláda pridala Abramoviča na svoj sankčný zoznam v reakcii na vojnu na Ukrajine, pripomína AFP. Firma Evraz síce sídli v Británii, jej hlavné priemyselné podniky sú však v Rusku. Takmer všetky železničné trate v Rusku dodala spoločnosť Evraz, ako aj štvrtinu všetkých vlakových kolies, priblížila britská vláda. „Rusko používa železničné trate na presun kľúčových zásob a vojakov na Ukrajinu,“ zdôraznila britská vláda vo vyhlásení. Zároveň dodala, že od začiatku ruskej invázie (24. februára) uvalila sankcie na viac ako 1 000 jednotlivcov a 100 spoločností.

 

 

Firma Evraz na otázky AFP bezprostredne nereagovala, v minulosti však viackrát vyhlásila, že Abramovič je síce veľký akcionár, ale spoločnosť neovláda. Abramovič, ktorý vlastní futbalový klub Chelsea, sa podieľa na zabezpečení určitých kontaktov medzi Ruskom a Ukrajinou, pričom však nie je oficiálnym členom ruskej delegácie počas mierových rokovaní, uviedol v apríli hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Podľa Peskova bola Abramovičova účasť na kontaktoch medzi Ruskom a Ukrajinou v súvislosti s mierovými rokovaniami schválená oboma stranami.

 

 

Možno vás zaujme: Prvá dáma USA zavíta na Slovensko a stretne sa aj s prezidentkou



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies