Počet obetí mohutného zosuvu pôdy v štáte Washington sa zvýšil na osem

NETKY.SK • 24 Marec 2014, 08:44 • 2 min
Počet obetí mohutného zosuvu pôdy v štáte Washington sa zvýšil na osem

WASHINGTON - Najmenej osem obetí na životoch si vyžiadal mohutný zosuv pôdy na severozápade štátu Washington. Po nájdení ďalších tiel to v nedeľu oznámili miestne úrady. Najmenej 18 ľudí bolo stále nezvestných, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Záchranné práce na mieste sobotňajšieho zosuvu neďaleko mesta Oso v okrese Snohomish museli na noc prerušiť vzhľadom na nebezpečné podmienky. Pokračovať budú v pondelok ráno, nádej na nájdenie ďalších ľudí nažive však rýchlo klesá, uviedla agentúra DPA.
      

Masa blata, stromov a skál sa dala do pohybu v sobotu okolo 11.00 h. Zosuv zničil najmenej šesť domov a zablokoval štátnu cestu 530 vo vzdialenosti 90 kilometrov severne od Seattlu. Nánosy zosypaného blata boli miestami hlboké až päť metrov.
      

Zranenia utrpelo najmenej osem ľudí vrátane polročného dieťaťa, ktoré bolo v kritickom stave. Osemnásť nezvestných žilo v priamej ceste zosunutej pôdy, pričom ďalších ľudí mohlo zasypať alebo strhnúť v autách na ceste, uviedli záchranári.
      

Hlboké, nestále blato sa stále pohybovalo, podmienky boli preto mimoriadne riskantné. Záchranári v sobotu museli odvolať pátranie po niekom, kto volal o pomoc zo zasypaného domu. V nedeľu žiadne známky života nezaznamenali, povedal predstaviteľ hasičského zboru novinárom.
      

Predpokladá sa, že zosuv spôsobilo nahromadenie podzemnej vody v dôsledku nedávnych prívalových dažďov. Obyvateľov žijúcich po prúde rieky Stillaguamish úrady vyzvali, aby opustili domovy vzhľadom na obavy z možných náhlych záplav.
      

Na zemi a vo vzduchu pracovalo približne 100 záchranárov. Oblasť tiež zo vzduchu skúmali geológovia s cieľom zistiť, čo možno urobiť na stabilizáciu terénu a ochranu záchranných pracovníkov.
  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies