Pápež František smeroval ostré slová voči katolíkom a cirkvi

NETKY.SK • 19 September 2021, 17:34 • 2 min
Pápež František smeroval ostré slová voči katolíkom a cirkvi

VATIKÁN - Dôvodom výzvy Svätého Otca je konferencia, ktorá sa zaoberá sexuálnym zneužívaním maloletých v cirkvi a ich ochranou. Zameriava sa na región strednej a východnej Európy.

slovakia

left justify in out

Pápež František vyzval katolíkov, aby sa sústredili na obete zneužívania duchovnými v katolíckej cirkvi, a nie na obavy o jej povesť. V nedeľu o tom informovala agentúra DPA.

Vo videoposolstve adresovanom účastníkom medzinárodnej konferencie o ochrane maloletých v cirkvi, ktorá sa začala v nedeľu vo Varšave, pápež zdôraznil, že "jedine vtedy, keď sa cirkev postaví čelom k pravde o tomto krutom konaní a pokorne požiada obete o odpustenie, bude schopná stať sa znova útočiskom pre všetkých, ktorí to potrebujú".

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Pápež František odletel zo Slovenska. Zuzana Čaputová mala slzy v očiach

 

Na konferencii vo Varšave sa zúčastňujú zástupcovia Svätej stolice a cirkví strednej a východnej Európy, ako aj laickí odborníci na danú problematiku. Konferencia potrvá do 22. septembra a zameriava sa na región strednej a východnej Európy. Jej cieľom je integrovať opatrenia v oblasti prevencie sexuálneho zneužívania maloletých. Bude sa zaoberať aj reakciou cirkvi na krízu sexuálneho zneužívania v danej časti sveta a ťažkosťami, s ktorými sa v boji proti tomuto javu stretáva.

 

Vo svojom videoposolstve pápež zdôraznil, že ochrana tých najzraniteľnejších pred zneužívaním je spoločným poslaním. Vyzýva, aby sa cirkev vydala "na cestu konkrétnych reforiem", ktoré by zamedzili ďalším prípadom zneužívania a viedli k reálnym a dôveryhodným zmenám.

 

Hlasy obetí 

 

Podľa spravodajského webu Vatican News pápež zdôraznil, že "nejde len o budúcnosť cirkvi, ale aj o ľudské srdcia""Vyzývam vás, aby ste počúvali hlas obetí a zapojili sa do diskusie. Týka sa nielen budúcnosti cirkvi v strednej a východnej Európe, ale aj sŕdc kresťanov. Nie ste prví, kto má povinnosť podniknúť tieto nevyhnutné kroky, a je nepravdepodobné, že by ste boli poslední," uviedol pápež.

 

Možno vás zaujme: Róbert Bezák pochoval otca Zuzany Čaputovej

 

Účastníkov konferencie súčasne ubezpečil, že "v týchto ťažkých časoch nie ste sami". "Priznanie našich chýb a nedostatkov nás, zaiste, môže viesť k pocitu zraniteľnosti a krehkosti. Môže však byť aj časom nádhernej milosti, časom sebaobetovania, ktoré otvára nové obzory lásky a vzájomnej služby."

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies