Počet migrantov prichádzajúcich do Európy z Turecka výrazne stúpol

NETKY.SK • 17 Január 2020, 17:5 • 2 min
Počet migrantov prichádzajúcich do Európy z Turecka výrazne stúpol

BRUSEL - Počet migrantov prichádzajúcich do Európy z Turecka v minulom roku výrazne stúpol. Ľudia utekajúci pred násilím v Sýrii či Afganistane zaplavili krajinu a následne mieria do Grécka, uviedol v piatok šéf Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) Fabrice Leggeri.

slovakia

left justify in out

Ako povedal, v roku 2019 sa bez povolenia pokúsilo dostať do Európy vyše 82-tisíc migrantov, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom nárast o 46 percent.

 

Turecko žiada od Bruselu peniaze

“Dôvodom je najmä situácia v Sýrii, ale tiež nestabilita v Afganistane," povedal Leggeri novinárom v Bruseli. Zároveň odmietol z tohto stavu obviniť tureckú pobrežnú stráž a poznamenal, že "pracuje dobre", aby zachytávala odchádzajúcich ľudí.

 


Európska únia v roku 2016 súhlasila, že dá Turecku šesť miliárd eur na pomoc utečencom a ďalšie stimuly s cieľom presvedčiť vládu v Ankare, aby zastavila migrantov smerujúcich do Grécka. Turecko však tvrdí, že nemôže samé znášať bremeno, ktoré predstavuje 3,6 milióna Sýrčanov na jeho území, a žiada od Bruselu ďalšie peniaze.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona