Spojené štáty obviňujú Rusko v dôsledku zhromažďovania vojakov na ukrajinskej hranici

NETKY.SK • 22 December 2021, 19:09 • 2 min
Spojené štáty obviňujú Rusko v dôsledku zhromažďovania vojakov na ukrajinskej hranici

WASHINGTON – Spojené štáty v stredu obvinili Rusko z pokračujúceho zhromažďovania vojakov na hranici s Ukrajinou a znovu Moskvu varovali pred akoukoľvek „agresiou“. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

„Rusko pokračuje v ďalšom zhromažďovaní vojakov a neustúpilo od tohto správania,“ povedal pre AFP hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí. Washington a jeho spojenci situáciu „pozorne sledujú,“ uviedol. Zopakoval varovania, že „akákoľvek ďalšia agresia proti Ukrajine bude mať masívne dôsledky a bude ju sprevádzať krutá daň“. Vyhlásenie nasledovalo po tom, čo aj Nemecko informovalo o „ďalších presunoch vojakov na hranicu“ medzi Ruskom a Ukrajinou.

 

img

 

Západ obviňuje Moskvu z masového sústreďovania desaťtisícov vojakov na tejto hranici a z prípravy možnej invázie na Ukrajinu. Rusko plánovanie invázie popiera a žiada od USA a NATO právne záväzné záruky, že táto vojenská aliancia sa prestane rozširovať na východ.

 

K téme: Putinov odkaz pre NATO, ak sa priblíži k jeho hraniciam

 

USA a ich spojenci už varovali, že zavedú bezprecedentné sankcie, ak Rusko vpadne na ukrajinské územie. „Dôrazne vyzývame Rusko, aby deeskalovalo situáciu a stiahlo vojakov zo svojej hranice s Ukrajinou,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí, ktorého AFP nemenovala. „Naším cieľom je deeskalácia prostredníctvom dialógu; USA sú pripravené zapojiť sa do diplomacie v januári cez mnohopočetné kanály,“ dodal.

 

Možno vás zaujme: Generálny tajomník NATO je proti novej konferencii s Ruskom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies