Počet medveďov v Arktíde môže do roku 2050 klesnúť o dve tretiny

NETKY.SK • 4 December 2013, 12:25 • 2 min
Počet medveďov v Arktíde môže do roku 2050 klesnúť o dve tretiny

MOSKVA - Počet ľadových medveďov v Arktíde môže do roku 2050 klesnúť až o dve tretiny.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je znečisťovanie životného prostredia, pytliactvo a globálne otepľovanie, varoval dnes ruský minister prírodných zdrojov a ekológie Sergej Donskoj. Aktívny rozvoj priemyslu v Arktíde v uplynulých desaťročiach je jedným z faktorov, ktoré majú negatívny vplyv na populáciu týchto zvierat, konštatoval minister na medzinárodnej konferencii o ľadových medveďoch. Doplnil, že v oblasti Špicbergov, Karského mora a Barentsovho mora objavili v tkanivách medveďov vysokú úroveň nahromadených organických znečisťujúcich látok.

Čo sa týka pytliactva, vysoké ceny medvedej kožušiny a ďalších častí tela tohto zvieraťa sú podľa ministra motorom nezákonného lovu. Niekdajší Sovietsky zväz zakázal lov ľadových medveďov v roku 1956, avšak ďalekovýchodný Čukotský autonómny okruh v roku 2011 zákon zmiernil - umožnil domácemu obyvateľstvu uloviť každoročne 29 medveďov. Aj zmenšujúce sa prirodzené prostredie týchto zvierat predstavuje veľkú hrozbu, tvrdí Donskoj. Ústup morského ľadu totiž sťažuje medveďom lov tuleňov, ich prioritnej koristi. Sťahujú sa tak na pevninu, kde čelia stretom s ľuďmi.

Podľa agentúry RIA Novosti vedci odhadujú súčasný počet ľadových medveďov na 20.000-25.000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies