Pobrežná stráž viní vedenie Costa Crociere z havárie lode Concordia

NETKY.SK • 16 Október 2012, 20:10 • 2 min
Pobrežná stráž viní vedenie Costa Crociere z havárie lode Concordia

Pobrežná stráž viní vedenie Costa Crociere z havárie lode Concordia - Krimi Haváriu neprežilo 32 ľudí, zamestnancov i pasažierov, pričom dvaja sú stále nezvestní. Lodná spoločnosť Costa Crociere dostatočne neinformovala príslušné úrady o havárii svojej vý

slovakia

left justify in out

img

Haváriu neprežilo 32 ľudí, zamestnancov i pasažierov, pričom dvaja sú stále nezvestní.

 
Lodná spoločnosť Costa Crociere dostatočne neinformovala príslušné úrady o havárii svojej výletnej lode Costa Condordia. Vyplýva to zo správy, ktorú predložila súdu talianska pobrežná stráž na dnešnom pojednávaní k prípadu tragédie pri ostrove Giglio.

"Po tom, čo sa spoločnosť skontaktovala s loďou a dozvedela sa o nebezpečenstve, neinformovala náležitým spôsobom o vzniknutej situácii," píše sa vo vyšetrovacej správe.

Costa Crociere podľa pobrežnej stráže neuviedla na správnu mieru domnelú informáciu o tom, že sa kapitán lode Francesco Schettino sám chce vydať príslušníkom pobrežnej stráže, pričom ani 40 minút po havárii z 13. januára, keď už spoločnosť vedela, že loď nepožiadala o pomoc, nijakým spôsobom nekonala.

Schettino bol v telefonickom kontakte s krízovým koordinátorom spoločnosti Costa Crociere Robertom Ferratinim hneď po tom, ako trup lode Costa Concordia narazil na skaly v plytkej vode pri pobreží ostrova Giglio. Haváriu neprežilo 32 ľudí, zamestnancov i pasažierov, pričom dvaja sú stále nezvestní, no už ich vyhlásili za mŕtvych.

Správa pobrežnej stráže je doplnkovým materiálom k 270-stranovej vyšetrovacej správe, ktorú už súdu predložili námorní vyšetrovatelia na základe analýzy zvukového záznamu čiernej skrinky lode Costa Concordia.

Súd v meste Grosseto, ktorý začal pojednávanie v tomto prípade za zatvorenými dverami v pondelok a očakáva sa, že potrvá ešte niekoľko dní, sa zaoberá detailným posúdením vyšetrovacích správ predtým, ako rozhodne o prípadnom obvinení kapitána Schettina, manažmentu spoločnosti Costa Crociere či ďalších zamestnancov lodnej firmy.

Podľa záznamov z čiernej skrinky nariadil krízový štáb spoločnosti Costa Crociere evakuáciu lode až vyše hodinu po havárii. Stalo sa tak až v čase, keď už sa mnohí z 4200 pasažierov prevracajúcej sa lode pokúšali o útek. Vyšetrovatelia pripomínajú, že k evakuácii malo dôjsť najneskôr 15 minút po tom, ako loď narazila na skaly.

Podrobná analýza záznamov na čiernej skrinke dáva jednoznačne vinu kapitánovi, no spochybňuje aj konanie a organizáciu práce spoločnosti Costa Crociere i nedostatočný výcvik jej zamestnancov vrátane kormidelníka, ktorý údajne nerozumel kapitánovým príkazom.
 
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies